Alergológ MUDr. Peter Pružinec, CSc. má mnoho praktických skúseností s liečbou alergie. V období tzv. sezóny pre alergikov vám určite budú užitočné jeho informácie a rady.
Pri prvom jarnom oteplení sa stretávame s najvýznamnejšími alergénmi vonkajšieho prostredia. Patria k nim hlavne pele drevín – jelše, liesky, brezy a hrabu, najväčšia koncentrácia ktorých je v ovzduší v období teplých dní od februára do mája. V nasledujúcich mesiacoch (koniec mája – júl) sú hlavnými vonkajšími alergénmi pele pastvinových tráv a obilnín – timotejka, raž a mnoho ďalších, ktorých alergénova štruktúra je veľmi podobná. August, september a október sú obdobím ďalších bylín a burín: palina, ambrózia, žihľava.
Uvádzate samé nenápadné rastliny. A čo púpavy, ktorých je na jar plno, na tie nie je alergia?
Na peľ púpav môže byť alergia, ale nie je taká častá. Väčšina krásnych kvetov s farebným okvetím má ťažké peľové zrná a rozmnožuje sa hlavne pomocou hmyzu. Preto sú také nápadné – aby si ich hmyz všimol. Samozrejme, že si ich všimneme aj my. Nevšimneme si však, že je okolo nich veľa kvitnúcich tráv. Práve trávy a obiloviny majú peľové zrnká menšie a ľahké, roznášané vzduchom a tak sa stávajú najčastejšími alergénmi.
V domácnosti žiadne trávy nepestujeme a napriek tomu majú alergici občas problémy aj doma…
Problém je v tom, že pele, ktoré sa voľne vznášajú vo vzduchu, sa môžu ľahko dostať do nášho domáceho prostredia. Stačí k tomu otvorené okno, zvlášť ak je vonku teplo a fúka vietor. Pele sa potom s prúdiacim vzduchom dostávajú do našich príbytkov, tam sa udržiavajú v záclonách, kobercoch, poduškách, prikrývkach, čalunenom nábytku. Môžeme si ich priniesť do domáceho prostredia aj sami – vo vlasoch, na oblečení… Pri dodržiavaní určitých zásad však môžeme udržať domáce prostredie s veľmi nízkou koncentráciou vonkajších alergénov.
Niekoľko stručných zásad na ochranu pred alergickou reakciou
Foto Pinterest,Pixabay,com
Že príde kráľ Karol III. s Camillou do Slovenskej sporiteľne a keď sa po viac…
Cesto: (uvarené najemno nastrúhané) 500 g zemiaky 500 g polohrubá múka 1 ks vajce soľ…
Keď uvidel moju reakciu, okamžite ho to zamrzelo, ale vysvetlila som mu, že je to…
Maja vyzerá skvelo, hoci už má vyše sedemdesiat rokov. Asi sa pod vzhľad výrazne podpísal…
Ďakujem osudu, že som sa počas celej svojej televíznej kariéry redaktora, či moderátora a zavše…
Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…
Leave a Comment