Skorocel. Jeho názov je vraj odvodený od jeho hlavného účinku – skoro celí rany a lieči zápaly pokožky. zápaly dýchacích ciest, upokojí dráždivý kašeľ, uvoľní hlieny, pomáha pri chronickom kašli, lieči zápal hrdla, zápaly ústnej dutiny. Podporuje činnosť tráviaceho traktu a tým posilňuje imunitný systém.
Príprava sirupu:
Skorocelové listy navrstvíme s cukrom do fľaše, ktorú uzavrieme a zakopeme na 3 mesiace do zeme, kde bude fermentovať ( v našich podmienkach samozrejme uložíme na tmavé, chladné miesto). Potom sirup pretlačíme cez sitko, povaríme a nalejme do fľaštičiek.Uchovávame v chladničke a pri obtiažach užíva dospelý polievkovú lyžicu 3 x denne, deti čajovú lyžicu 3x denne. V chlade vydrží približne jeden rok.
Príprava masti:
Listy sa dajú zbierať už teraz až do septembra. Treba ich umyť a nechať vysušiť na čistej utierke.
Potom jemne nasekať. Roztopíme masť a pridáme nasekané listy. Pomaly premiešame drevenou lyžicou a necháme povariť na miernom ohni asi 5 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť do druhého rána. Potom masť jemne zohrejeme.. Pretlačíme cez gázu a uložíme do čistých pohárov z tmavého skla. Skladujeme na suchom, chladnom a tmavom mieste.
Text a foto Ľubica Mužičková, Pixabay.com
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…
Leave a Comment