Pripravte si s nami obľúbené suši. Nie je to nič zložité!

Japonská špecialita suši

Japonci si veľmi potrpia na chuť aj vzhľad jedla. Suši jedna z ich najznámejších špecialít, má nielen vynikajúcu chuť, ale vytvára i prekrásnu dekoráciu, ktorá skôr pripomína obraz než jedlo. Dnes je suši veľmi populárne a podáva sa takmer na celom svete. Vyslovene sa hodí na sviatočné posedenie rodiny a priateľov. Sú to kôpky ryže rôznych tvarov s pikantnými chuťami, obložené rybami a inými morskými živočíchmi. Popri ťažkých, sýtych sviatočných jedlách je to vítaná zmena. Príprava obložených mís iste ľahko zvládnete, hoci na prvý pohľad vyzerajú zložito. Ak nezoženiete morské riasy, môžete ich nahradiť údeným lososom, alebo šťukou.

Lodičky suši

Ryžu suši vyformujte do malých oválov. Okolo nich naaranžujte pásy sušených morských rias, preložené napoly, konce spolu stlačte (morské riasy budú spolu držať). Tieto malé lodičky naplňte kaviárom alebo kúskami lososa.

Ryža suši

115 g ryže, 0,25 l vody, 4 lyžice práškového cukru, 4 lyžice slabého vinnného octu, 2 lyžičky soli, 1 – 2 lyžice jemne postrúhaného ďumbiera, 1 – 2 lyžice jemne pretlačeného cesnaku.

Ryžu umyte, zalejte vodou, prikryte dobre priliehajúcou pokrievkou a nechajte zovrieť na prudkom ohni. Potom plameň stíšte a varte ju ešte asi 10 –15 minút, kým neabsorbuje všetku vodu. Medzitým v pohári rozmiešajte prísady a vmiešajte ich do teplej ryže. Ryžu nechajte pri izbovej teplote vychladnúť.

Balíčky s údeným lososom

Z ryže suši formujte malé guľôčky a nechajte vychladnúť. Po stuhnutí guľôčky potrite pastou wasabi ( ktorú môžete nahradiť zmesou strúhaného chrenu a horčice v pomere 1:1) a prikryte plátkom údeného lososa. Napokon suši ozdobte bielou reďkovkou a zelenými lístkami.

Čerstvá zeleň v lososovi

Zelené fazuľky a jarné cibuľky spolu s ryžou , zavinuté v údenom lososovi, pôsobia sviežo a majú jemnú chuť.

Suši z lososa a morských rias

Ryžu obaľte do plátku morských rias a údeného lososa, ozdobte zelenými fazuľkami a malými mrkvičkami. K jedlu podávajte v mušli rôzne prísady, ako napríklad chren, horčicu a sójovú omáčku.

Vegetariánske suši

Do ryže vložte kúsky nedozretých šúľkov kukurice, kúsky zelenej fazuľky, červenej papriky, póriku, alebo inej zeleniny. Potom ju zabaľte do plátku morských rias a citrónovou kôrou, ktoré doplnia farebnosť pokrmu.

Spôsob prípravy rolády na suši

Príprava je jednoduchá a dá sa rýchlo naučiť. Na stôl si dáte igelitovú fóliu, na ňu položte plát morskej riasy a pokvapkáte ho vodou, aby zmäkol. Ryžu roztlačíte na plát, pričom na dvoch dlhších stranách necháte voľný okraj (asi 2,5 cm). Pásiky očistenej zeleniny alebo marinovanej ryby poukladáte po dĺžke zrolujete, pomáhajte si pritom igelitovou fóliou. Roládu postláčajte a nakrájajte na kúsky, široké 2,5 cm. Suši podávajte so sójovou omáčkou a s pastou wasabi alebo z ďumbiera. Z jednej rolády nakrájate asi osem kúskov.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Ples je výnimočná príležitosť urobiť zo seba kráľovnú, či princeznú. Matka s dcérou na plese. Vyberajte!

Blíži sa plesová sezóna. Po Novom roku sa už budeme môcť budeme stretávať, organizovať spoločenské…

22 minút pred

Blíži sa plesová sezóna a tak ponúkame inšpiráciu na spoločenskú róbu pre moletky od Renáty Názlerovej

Prinášam jeden príklad dlhých spoločenských šiat. Nie je to síce veľká spoločenská róba, ale zas…

30 minút pred

Existuje optimálne množstvo vody, ktoré by sme mali denne vypiť?

Slovensko má po Rakúsku druhé najväčšie zásoby spodnej vody na svete. Japonský bádateľ Masumu Emoto…

12 hodín pred

Prečo potrebujeme magnézium? Tu je 6 dôvodov:

Únava, vyčerpanosť a migrénu má mnoho ľudí takmer na dennom poriadku. Dôvod týchto ťažkostí môže…

15 hodín pred

Nie je nič lepšie, ako dobre sa najesť a súčasne sa liečiť. Jedlá s makom sú chutné i zdravé

„Ku nám, do dediny, prichádza raz v týždni pojazdná pekáreň“ - vytešuje sa obyvateľ malej…

15 hodín pred

Liečme živé živým, hovorí jedna z najlepších a najskúsenejších bylinkárok

Populárna bylinkárka Elena Fedorovna Zajceva (zomrela v roku 2016) poznala vyše tisíc bylín a ich…

15 hodín pred