Japonská špecialita suši
Japonci si veľmi potrpia na chuť aj vzhľad jedla. Suši jedna z ich najznámejších špecialít, má nielen vynikajúcu chuť, ale vytvára i prekrásnu dekoráciu, ktorá skôr pripomína obraz než jedlo. Dnes je suši veľmi populárne a podáva sa takmer na celom svete. Vyslovene sa hodí na sviatočné posedenie rodiny a priateľov. Sú to kôpky ryže rôznych tvarov s pikantnými chuťami, obložené rybami a inými morskými živočíchmi. Popri ťažkých, sýtych sviatočných jedlách je to vítaná zmena. Príprava obložených mís iste ľahko zvládnete, hoci na prvý pohľad vyzerajú zložito. Ak nezoženiete morské riasy, môžete ich nahradiť údeným lososom, alebo šťukou.
Lodičky suši
Ryžu suši vyformujte do malých oválov. Okolo nich naaranžujte pásy sušených morských rias, preložené napoly, konce spolu stlačte (morské riasy budú spolu držať). Tieto malé lodičky naplňte kaviárom alebo kúskami lososa.
Ryža suši
115 g ryže, 0,25 l vody, 4 lyžice práškového cukru, 4 lyžice slabého vinnného octu, 2 lyžičky soli, 1 – 2 lyžice jemne postrúhaného ďumbiera, 1 – 2 lyžice jemne pretlačeného cesnaku.
Ryžu umyte, zalejte vodou, prikryte dobre priliehajúcou pokrievkou a nechajte zovrieť na prudkom ohni. Potom plameň stíšte a varte ju ešte asi 10 –15 minút, kým neabsorbuje všetku vodu. Medzitým v pohári rozmiešajte prísady a vmiešajte ich do teplej ryže. Ryžu nechajte pri izbovej teplote vychladnúť.
Z ryže suši formujte malé guľôčky a nechajte vychladnúť. Po stuhnutí guľôčky potrite pastou wasabi ( ktorú môžete nahradiť zmesou strúhaného chrenu a horčice v pomere 1:1) a prikryte plátkom údeného lososa. Napokon suši ozdobte bielou reďkovkou a zelenými lístkami.
Čerstvá zeleň v lososovi
Zelené fazuľky a jarné cibuľky spolu s ryžou , zavinuté v údenom lososovi, pôsobia sviežo a majú jemnú chuť.
Suši z lososa a morských rias
Ryžu obaľte do plátku morských rias a údeného lososa, ozdobte zelenými fazuľkami a malými mrkvičkami. K jedlu podávajte v mušli rôzne prísady, ako napríklad chren, horčicu a sójovú omáčku.
Vegetariánske suši
Do ryže vložte kúsky nedozretých šúľkov kukurice, kúsky zelenej fazuľky, červenej papriky, póriku, alebo inej zeleniny. Potom ju zabaľte do plátku morských rias a citrónovou kôrou, ktoré doplnia farebnosť pokrmu.
Spôsob prípravy rolády na suši
Príprava je jednoduchá a dá sa rýchlo naučiť. Na stôl si dáte igelitovú fóliu, na ňu položte plát morskej riasy a pokvapkáte ho vodou, aby zmäkol. Ryžu roztlačíte na plát, pričom na dvoch dlhších stranách necháte voľný okraj (asi 2,5 cm). Pásiky očistenej zeleniny alebo marinovanej ryby poukladáte po dĺžke zrolujete, pomáhajte si pritom igelitovou fóliou. Roládu postláčajte a nakrájajte na kúsky, široké 2,5 cm. Suši podávajte so sójovou omáčkou a s pastou wasabi alebo z ďumbiera. Z jednej rolády nakrájate asi osem kúskov.
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Leave a Comment