Dobré rady

Pripite si na Silvestra vyššou triedou

Vonku počuť ohňostroje, priatelia sa pomaly pripravujú na odpočítavanie do Nového roka, doma strieľa zátka zo sektu. Scenár, ktorý sa na Silvestra opakuje každý rok. Ak však hľadáte zmenu, aj šumivé víno môže zo Silvestra urobiť niečo extra, pokiaľ vašim hosťom ponúknete to správne. Poradíme vám, ako si vybrať novoročný prípitok a vniesť tak do silvestrovskej noci ten pravý štýl.

Šumivé víno je jedinečné tým, že sa vyrába druhotným kvasením z hotových vín. Ide teda o dvojnásobné zušľachťovanie hrozna. Aby cuvée (scelenie základných vín) začalo druhýkrát kvasiť, pridáva sa k nemu takzvaný tirážny likér. Ten pozostáva z kvalitného vína s rozpusteným cukrom a prídavkom čistej kultúry kvasiniek.

Najkvalitnejšie sekty sa vyrábajú takzvanou tradičnou metódou, pri ktorej druhotné kvasenie prebieha priamo v uzavretej fľaši. Dôkladné prekvasenie trvá niekoľko dní, po ktorom víno ostáva zrieť na kvasinkách niekoľko mesiacov, minimálne však deväť. Po tomto období dochádza k striasaniu depotu do hrdla fľaše otáčaním a následnej degoržácie, teda vystreľovaniu kalov vnútorným tlakom. Úplne nakoniec sa chýbajúci objem nahrádza expedičným likérom (zmes najkvalitnejšieho vína a cukru) a hrdlo fľaše sa uzavrie korkovým uzáverom.

Návrat do Francúzska

Sekty vznikajúce tradičnou metódou sa vyznačujú jemnejším perlením a biskvitovými tónmi. To nájdeme vo francúzskych šumivých vínach z vychýrenej oblasti Champagne, ale tiež v našich domácich výberových sektoch Hubert. Pomenované sú po pradávnych majiteľoch firmy – Johann Evangelist a Pauline Hubertovcoch.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Z čiernovlásky blondínka. Silvia Obernauer (50) sa rozhodla pre takýto radikálny krok.

Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…

32 minút pred

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

5 hodín pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

7 hodín pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

19 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

19 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

21 hodín pred