Aktuálne

Pri liečbe reumatizmu je strava veľmi dôležitá

Tí, ktorí konzumujú pestrú stravu a dodržiavajú niektoré pravidlá, môžu priebeh choroby veľmi pozitívne ovplyvniť. Výskumy dokázali, že napríklad vegetariánska strava môže zmierniť príznaky reumatizmu (opuchy, zápaly, bolesť) približne po troch mesiacoch a ešte výraznejšie zlepšenie nastane po dvanástich mesiacoch. Doktorky Viery Máchovej sme sa opýtali, ako by mala vyzerať reumatická diéta?

Konzumujte menej kyseliny arachidónovej!

Je to mastná kyselina, ktorá vyvoláva v ľudskom tele zápalové procesy. Reumatici by mali dbať na to, aby túto mastnú kyselinu konzumovali čo najmenej. Obzvlášť bohaté sú vaječné žĺtky, bravčová masť, bravčová pečeň a samozrejme mäso a mäsové výrobky.

Jedzte viac rýb!

Nie všetky živočíšne tuky sú škodlivé. Takzvané omega-3 mastné kyseliny znižujú konverziu kyseliny arachidónovej na zápalové látky.  Pravidelná konzumácia rýb najmä z chladných vôd má na túto chorobu priaznivý vplyv. Obzvlášť bohaté na omega-3 mastné kyseliny sú pstruhy, lososy, slede.

Viac ovocia a zeleniny!

Obsahujú veľa vitamínov a stopových prvkov. Niektoré z nich majú aj antioxidačný účinok, to znamená, že zachytávajú voľné radikály, ktoré poškodzujú kĺby pri reumatických ochoreniach. Preto by reumatici mali konzumovať dostatok vitamínu E a C  a veľmi dôležitý je aj selén. Odporúčaná denná dávka pre ľudí s reumatizmom je oveľa vyššia ako pre zdravých ľudí, to znamená 400 mg denne (namiesto 14 – 15 mg) pre vitamín E, 200 mg (namiesto 100 mg) pre vitamín C a selén 0,2 mg (namiesto 0,05 mg).

Najlepší účinok dosiahnete konzumáciou čerstvej zeleniny a ovocia. Výživové doplnky sa odporúčajú iba vo výnimočných prípadoch. Výborným zdrojom selénu sú orechy, citrusové plody, paprika, kapusta, alebo brokolica. Vitamín E dodajú rastlinné oleje, ako napríklad slnečnicový, orechový alebo kukuričný.

Vzdajte sa alkoholu a nikotínu!

Fajčenie výrazne zvyšuje riziko reumatických ochorení a fajčiari reumatici potrebujú potom aj väčšie množstvo protizápalových liekov. To isté platí aj pre konzumentov alkoholu.

Zmena v strave by sa nemala obmedziť len na zníženie príjmu kyseliny arachidónovej. Dôležité je trvalé zníženie nadváhy, aby boľavé kĺby neboli ešte aj zaťažované nadbytočnými kilami.

Ilustračná foto Depositphotos.com

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Bravčová masť áno, či nie? Radí MUDr. Karol Džupa

Zmienke o bravčovej masti (česky sádlo) v poslednej časti sa dostalo veľkej odozvy. Preto niekoľko…

8 hodín pred

„Láska, ktorá lieči: Keď sa žena cíti v bezpečí, začne žiariť,“ hovorí tento pekný muž

Keď je muž k žene skutočne nežný—nie iba dotykmi, ale aj slovami, svojou prítomnosťou a…

1 deň pred

65 ročná Darina schudla raz v živote 20 kg, keď sa nešťastne zaľúbila

Darinu poznám veľa rokov. Už v tridsiatke vážila 130 kg, čo je pri výške 155…

1 deň pred

Ľúbostný list, ktorý nemal uzrieť svetlo sveta… Zničí všetkých?!

Keď mladá novinárka objaví list, ktorý mal zostať navždy ukrytý, rozbehne sa lavína udalostí, ktoré…

1 deň pred

Toto sú napredávanejší slovenskí autori za rok 2024

Vydavateľský dom Ikar oslavuje 35 rokov na slovenskom knižnom trhu a zároveň ocenil na tradičnej Ikariáde…

1 deň pred