Tí, ktorí konzumujú pestrú stravu a dodržiavajú niektoré pravidlá, môžu priebeh choroby veľmi pozitívne ovplyvniť. Výskumy dokázali, že napríklad vegetariánska strava môže zmierniť príznaky reumatizmu (opuchy, zápaly, bolesť) približne po troch mesiacoch a ešte výraznejšie zlepšenie nastane po dvanástich mesiacoch. Doktorky Viery Máchovej sme sa opýtali, ako by mala vyzerať reumatická diéta?
Konzumujte menej kyseliny arachidónovej!
Je to mastná kyselina, ktorá vyvoláva v ľudskom tele zápalové procesy. Reumatici by mali dbať na to, aby túto mastnú kyselinu konzumovali čo najmenej. Obzvlášť bohaté sú vaječné žĺtky, bravčová masť, bravčová pečeň a samozrejme mäso a mäsové výrobky.
Jedzte viac rýb!
Nie všetky živočíšne tuky sú škodlivé. Takzvané omega-3 mastné kyseliny znižujú konverziu kyseliny arachidónovej na zápalové látky. Pravidelná konzumácia rýb najmä z chladných vôd má na túto chorobu priaznivý vplyv. Obzvlášť bohaté na omega-3 mastné kyseliny sú pstruhy, lososy, slede.
Viac ovocia a zeleniny!
Obsahujú veľa vitamínov a stopových prvkov. Niektoré z nich majú aj antioxidačný účinok, to znamená, že zachytávajú voľné radikály, ktoré poškodzujú kĺby pri reumatických ochoreniach. Preto by reumatici mali konzumovať dostatok vitamínu E a C a veľmi dôležitý je aj selén. Odporúčaná denná dávka pre ľudí s reumatizmom je oveľa vyššia ako pre zdravých ľudí, to znamená 400 mg denne (namiesto 14 – 15 mg) pre vitamín E, 200 mg (namiesto 100 mg) pre vitamín C a selén 0,2 mg (namiesto 0,05 mg).
Najlepší účinok dosiahnete konzumáciou čerstvej zeleniny a ovocia. Výživové doplnky sa odporúčajú iba vo výnimočných prípadoch. Výborným zdrojom selénu sú orechy, citrusové plody, paprika, kapusta, alebo brokolica. Vitamín E dodajú rastlinné oleje, ako napríklad slnečnicový, orechový alebo kukuričný.
Vzdajte sa alkoholu a nikotínu!
Fajčenie výrazne zvyšuje riziko reumatických ochorení a fajčiari reumatici potrebujú potom aj väčšie množstvo protizápalových liekov. To isté platí aj pre konzumentov alkoholu.
Zmena v strave by sa nemala obmedziť len na zníženie príjmu kyseliny arachidónovej. Dôležité je trvalé zníženie nadváhy, aby boľavé kĺby neboli ešte aj zaťažované nadbytočnými kilami.
Ilustračná foto Depositphotos.com
Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Leave a Comment