Aktuálne

Prečo treba jesť kivi?

„Čo sa za mladi naučíš jesť, to budeš konzumovať celý život“ – tvrdia britskí vedci na základe dlhodobých sledovaní a zároveň povzbudzujú rodičov, ktorým záleží na zdraví svojich detí, aby často núkali deťom jablko, mrkvu, banán alebo i kivi, nie iba keksy a čokoládu. V 70 – tých rokoch 20. storočia málokto vedel, čo je kivi. Zvonka drsné a chlpaté, zvnútra pekné zelené. Pochádza z Číny a Angličania ho pôvodne nazývali čínsky egreš. Kivi nesie pomenovanie podľa vtáka, ktorý je národným symbolom Nového Zélandu a toto ovocie je najvýznamnejším vývozným artiklom tohto štátu. Kivi je pre naše telo zaujímavé pre vysoký obsah troch dôležitých látok – vitamínu C, horčíka a vlákniny. Množstvo vitamínu C v tomto ovocí je trikrát vyššie ako v citróne (až 150 mg v 100 gramov). V zelenom farbive kivi je veľa horčíka, ktorý je v organizme druhou najviac zastúpenou látkou. Horčík napomáha pri prenose nervových vzruchov do svalov, zabezpečuje optimálnu funkciu srdca a uvoľňuje stres. Na preťaženosť sa dnes sťažujú ľudia za všetkých vrstiev spoločnosti – manažéri, študenti, ženy v domácnosti. V stresujúcom období konzumujme teda často kivi. Kivi obsahuje pomerne veľké množstvo vlákniny, ktorá sa v tele viaže na cholesterol, bráni jeho vstrebaniu a napomáha vylúčeniu z tela vo forme odpadu. Tým napomáha znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Dr. Henry G. Bieler 50 rokov skúmal vplyv životosprávy na zdravie človeka. Počas svojej lekárskej praxe došiel k presvedčeniu, že mnoho ochorení je možné vyliečiť vhodnou potravinovou skladbou . „Ako mladý lekár som skúšal 20 liekov na každú diagnózu a ako starý končím s jedným liekom na 20 diagnóz“ – konštatuje so snahou poukázať na úžasnú samoliečivú schopnosť ľudského tela, ktoré dokáže udržať harmóniu a rovnováhu i pri zlom zaobchádzaní. Úsmevne vyznievajú slová Olivera Wendella Holmesa (1809 – 1894) – lekára a zároveň člena najvyššieho súdu v USA, ktorý sa preslávil najlepšie prevedeným rozborom príčin horúčok: „Pevne verím , že keby sa podarilo vziať väčšinu liekov a vyhodiť ich na dno mora, veľmi by to prospelo človeku… a ublížilo rybám.“
PS: Farmaceutický priemysel každý rok ponúka stovky nových liekov na vyliečenie či zmiernenie klinických prejavov jednotlivých chorôb. Dalo by sa očakávať, že vďaka tomu počet ochorení vo svete klesá. Skutočnosť je však taká, že počet alergií, ochorení srdca, obličiek a pečene sa v posledných desaťročiach niekoľkonásobne zvýšil.
MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Žiarivé farby a extravagantné modely, to je elixír proti starnutiu. Ste úžasní a tak to má byť!

Fotograf Ari Seth Cohen mal veľmi blízky vzťah k svojej babičke, ktorá bola jeho veľkou…

6 hodín pred

Potrebujem zhodiť a aj žalúdok si už žiada ľahšie stráviteľné jedlá, hovorí pani Veronika. Zaujalo ma nakličovanie zo semien.

V poslednej dobe sa začínam viac zaujímať o zdravú výživu, menej mäsa, menej spracované potraviny…

6 hodín pred

Môj recept na vynikajúce silvestrovské chlebíčky

Chlebík si vždy upečiem sama, aby bol úplne čerstvý (viď. staršie recepty). Majonézu tiež robím…

6 hodín pred

Prečo ľudia žijú v ilúziách?

A je po Vianociach. Ešte si užijeme novoročné sviatky a potom kto chce kam, pomôžme…

6 hodín pred

Jeme oveľa viac ako potrebujeme! Z jedla a vecí okolo neho sa stal biznis, bez ktorého si už nevieme fungovanie našej civilizácie ani predstaviť!

Priatelia, tak už to máme za sebou. "Rizky" sa minuli, šalátu došla záručná lehota a…

9 hodín pred

Ak neviete, kde je epicentrum nášho zdravia, prečítajte si tento článok

Údajne sme tak zdraví, ako zdravé je naše črevo – počuli ste už túto múdrosť?…

1 deň pred