Reklama

Aktuálne

Prečo sme začali piť smoothie ?

Smoothie je nápoj, kašička zo surového ovocia, zeleniny, s doplnkom orechov, semiačok, ktoré sú rozmixované s vodou.
Záhrada je plná ovocia a zeleniny. Vekom sa však stáva, že stráviteľnosť sa zhoršuje. Prišla som na to, že moje zuby, hlavne tie zadné žuvacie, už neplnia svoju funkciu. Zvlášť tvrdšie ovocie, zeleninu neviem dobre rozžuť a tak posielam väčšie kusy na ďalšie trávenie. Žalúdok a črevá si s tým nevedia poradiť, vyvolávajú zdúvanie,…
Záhrada je plná vitamínov, jablká, hrušky, cvikla, mrkva,… Zvlášť cviklu milujem, len ju už dobre nerozhryziem. Som ako kojenec, síce zuby mám, ale aj tak jedlo poriadne neviem rozhrýzť.
Prečo „zverejňujem“ tieto osobné problémy? Myslím si, že nie som sama a tak stojí za to podeliť sa so skúsenosťami. Najlepšie je jesť ovocie a zeleninu v surovom stave, nie varenú, kde sa vitamíny rozvaria. Riešením pre nás je smoothie a milujú ho aj deti.
Každé ráno namiesto kávičky na terase, začíname deň popíjaním nápoja zdravia. Skutočne dáva energiu a naštartuje trávenie.
Dnes sme si dali červený variant s cviklou:
Cvikla (cca 200g), ananás (cca 200g), jablká (cca 200g), jeden banán, slnečnicové semiačka (cca 120 g), asi 20 ks plodov arónie, voda (cca 2 dcl). Rozmixované v novom mixéri (špeciálne na to sme kúpili s otáčkami nad 15 000 „čohosi“). Vyššie otáčky mixéra dobre spracujú tvrdšie ovocie až tak, že rozbijú jej bunkovú štruktúru, a preto je ľahšie stráviteľná i pri väčšom množstve za deň. Samozrejme, že aj slabšie mixéry urobia kvalitné smoothie.
Mnohé recepty smoothie sú s mliekom, smotanou, jogurtom,… mne sa to neosvedčilo. Spôsobovalo mi to kŕče a následne prehánky. Takže treba skúšať a vybrať to, z čoho má telo pôžitok a nie trápenie.
Mnohé recepty sú s pridaným cukrom, či zdravším variantom medom. Ja nepridávam, ovocie i zelenina majú dosť cukru a stačia na dennú dávku.
Text a foto Veronika Bahnová

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Maldivy, či pohrebné sporenie? Vyberte si.

Že príde kráľ Karol III. s Camillou do Slovenskej sporiteľne a keď sa po viac…

2 hodiny pred

Recept na zemiakové pirohy plnené bryndzou

Cesto: (uvarené najemno nastrúhané) 500 g zemiaky 500 g polohrubá múka 1 ks vajce soľ…

13 hodín pred

Maja nikoho nepočúvala a vydala sa tesne po sedemdesiatke

Maja vyzerá skvelo, hoci už má vyše sedemdesiat rokov. Asi sa pod  vzhľad výrazne podpísal…

1 deň pred

S bývalým televíznym moderátorom Vojtom Keszelim o jeho druhom a treťom talente

Ďakujem osudu, že som sa počas celej svojej televíznej kariéry redaktora, či moderátora a zavše…

1 deň pred

Jahodové zemiakové knedličky s mascarpone

Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…

2 dni pred