Na dedine je dobre bývať. Okrem iného sú tu fajn ľudia, ktorí majú staré stromy a veľa ovocia, ktoré ani nestačia zjesť a spracovať a tak sa niečo ujde aj susedom. Dnes som dostala plnú tašku obrovských sliviek spolu s receptom, ako mám z nich upiecť lekvár. Veľmi sa mi do toho nechcelo, zase pripraviť poháre, vážiť, merať, umývať, ale keď som si tento recept prečítala zistila som, že je skoro bez roboty. Na pečený slivkový lekvár potrebujeme:
Slivky vykôstkujeme, pomelieme, ale ja som ich rozmixovala ponorným mixérom, pridáme cukor, ocot, zamiešame a dáme do rúry piecť. Pečie sa 2 až 3 hodiny, podľa toho, ako šťavnaté sú slivky stále pri 200 stupňoch.
Ja som sa bála, či slivky nebudú fŕkať a bude špinavá celá rúra, ale nebojte sa, on, ten budúci lekvár, si tam len tak prebubláva. Potom ho rozdelíme do pohárov, zaviečkujeme, obrátime na 5 minút viečkom nadol a hotovo!
Libuša Sabová
Určite už viete, že čítanie kníh zlepšuje pamäť, schopnosť vyjadrovať sa, či koncentráciu, čo je…
Priatelia, pripime si dnes na tiché výročie a jedinečný umelecko-priemyselný výkon. V lete tohto roku…
V priebehu mája a júna bohato zakvitne silne voňajúcimi žltobielymi kvetmi bazový krík, ktorého listy…
Po celodennej pracovnej smene čaká chlapíka na stole voňavá polievka. „Dnes sa ti tá kuracia…
Neraz v zahraničí som mal chuť na polievku, ale ak som bol v krajinách bližšie…
Jedno je isté, v tomto veku môžem stále cvičiť, behať, držať diétu, ale moja postava…
Leave a Comment