Koľko ľudí, toľko chutí. Ale plnenú papriku má rád skoro každý. Ako ju robí vychýrený kuchár Karol Hrčka?
Na plnku potrebujeme:
Omáčka:
Postup:
Ryžu uvaríme podľa návodu. Na troche masti opražíme cibuľu, pridáme do pomletého mäsa spolu s cesnakom, korením, soľou, majoránkou, vajíčkom a ryžou. Dobre premiešame. Papriku očistíme (zvyšky nevyhadzujeme, budú základom pre omáčku) a naplníme pripraveným mäsom. Uložíme na vymastený plech, najskôr prikryté pečieme v rúre pri 180 stupňoch asi pol hodiny, potom odokryjeme a ešte pol hodinu dopekáme, aby paprika bola hnedá.
Zvyšky papriky uvaríme v osolenej vode spolu s bobkovým listom, korením, soľou. Na masti opražime cibuľu, pridáme múku a urobíme tmavú zásmažku, ktorú zalejeme trochou studenej vody, pridáme pretlak a nakoniec zalejeme precedenou paprikovou šťavou.
Stále miešame, necháme prevrieť a do hotovej omáčky vložíme opečené papriky, prípadne mäsové guľky, ak ste nemali dosť papriky. Podávame s knedľou, alebo so zemiakmi.
Text a foto Karol Hrčka
Dnes by sa dožila 95 rokov. Neprejde deň, žeby som jej nevenoval aspoň myšlienku. Niekedy…
Téma „nevhodnosti“ dvojdielnych plaviek po určitom veku je vlastne spoločenský konštrukt, ktorý sa mení v…
Musíme si sebe vážiť a mať sa radi. A je jedno, koľko máme rokov. Staroba nesie v…
Zúfalí utekáme do nemocnice, aby nám lekári vrátili zdravie. Ale tam nám ho nevrátia. Prečo?…
Najviac zmien v mojom živote sa udialo v decembri. Pred 32 rokmi som priletela do…
Úbytok svalovej hmoty vo vyššom veku, známy ako sarkopénia, je bežný, ale rozhodne nie nevyhnutný!…
Leave a Comment