Nové zemiakové recepty

Plnené zemiaky

(všetky recepty sú pre 4 osoby)

8 veľkých zemiakov (najlepšie nových), soľ, 1 lyžičku rasce, 1 bobkový list, 125 g rajčín, 100 g salámy (nakrájajte na hrubšie plátky), 100 g mozzarelly, ½ viazaničky oregana, čerstvo zomleté korenie, 3 lyžice oleja, 8 zelených olív plnených paprikou.

Príprava:

  • 1. Zemiaky v šupke uvaríme v slanej vode spolu s rascou a bobkovým listom. Z každého zemiaku odkrojíme vrch a zemiak trošku vydlabeme.
  • 2. Rajčiny umyjeme, prekrojíme, zbavíme semiačok a nakrájame na kocky. Salámu a mozzarellu tiež pokrájame. Oregano (čerstvé) umyjeme. Všetko spolu s vydlabanou časťou zemiakov spolu zmiešame s 2 lyžicami oleja a korením.
  • 3. Zemiaky poukladáme na vymastený pekáč. Najskôr rozdelíme syrovú zmes. Olivy tiež pokrájame na kolieska a poukladáme na zemiaky. Vložíme do horúcej rúry (200 stupňov) a pečieme 10 – 15 minút. Potom ozdobíme oreganom a servírujeme.

Náš tip:

Ak nechcete, aby sa vám zemiaky prilepili na plech, vyložte ho alobalom. Zakryte ich alobalom ak nechcete, aby sa príliš opiekli.

Gratinovaná zelenina so šunkou

600 g nových zemiakov, soľ, ½ lyžičky rasce, 1 bobkový list, 1 zväzok mrkvy, 200 g kalerábu, 10 g masla, muškátový oriešok, biele korenie, ½ zväzku petržlenovej vňate, 200 g šunky, 100 g syra gouda.

Príprava:

  • 1. Zemiaky uvaríme v slanej vode spolu s rascou a bobkovým listom. Scedíme ich a očistíme. Mrkvu a kaleráb očistíme a nakrájame na kolieska. Varíme v slanej vode asi 5 minút.
  • 2. Zemiaky, mrkvu a kaleráb ukladáme do formy, ktorú sme potreli maslom. Posypeme s nastrúhaným muškátovým orieškom a korením. Petržlenovú vňať umyjeme a nakrájame nadrobno. Nasypeme na zemiaky.
  • 3. Šunku nakrájame na malé kúsky, syr rozdrobíme a rovnomerne rozdelíme na zemiaky..
  • 4. Vložíme do rúry, ktorú sme predhriali na 200 stupňov a pečieme 20 až 25 minút.

Zemiakový špíz s kuracím mäsom.

600 g malých najlepšie nových zemiakov, soľ, ½ lyžičky rasce, 1 bobkový list, 50 g prerastenej slaniny, 150 g malých rajčín, 150 g cukiny, 300 g kuracích pŕs, korenie, 2 lyžice oleja, 2 plnotučné jogurty,, 4 lyžice majonézy, 2 strúčiky cesnaku, 1 zväzok pažítky, ½ zväzku petržlenovej vňate, ½ lyžičky cukru.

Príprava

  • 1. Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode s rascou a bobkovým listom. Očistíme a necháme vychladnúť. Slaninu nakrájame na pozdĺžne pásy a obtočíme ňou zemiaky.
  • 2. Rajčiny a cukiny umyjeme. Cukiny nakrájame na menšie kúsky.
  • 3. Kuracie prsia nakrájame a napichujeme na ihlu striedavo so zemiakmi, rajčinami a cukinou. Posolíme, pokoreníme a na horúcom oleji opekáme na oboch stranách 8 až 10 minút.
  • 4. Jogurt zmiešame s majonézou, pridáme pretlačený cesnak. Umyjeme bylinky, nadrobno nakrájame a pridáme do omáčky. Pokoreníme, a podľa potreby pridáme cukor.

Náš tip

Ako si prácu urýchlime?

Zemiaky si môžete uvariť deň dopredu. Cez noc ich uložte v chladničke odokryté, aby nezvlhli.

Pečené zemiaky s rezňom

1 kg malých zemiakov, soľ, 1 lyžičku rasce, 1 bobkový list, 40 g oleja, korenie, 20 g masla, 40 g múky, ½ l mlieka, 1 zväzok petržlenovej vňate, biele korenie, 1 vajce, 4 morčacie rezne, strúhanku, 50 g rajčín.

Príprava

  • 1. Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode s rascou a bobkovým listom. Potom ich očistíme a opečieme na horúcom oleji do zlatista. Posolíme a pokoreníme.
  • 2. Maslo roztopíme v hrnci, pridáme múku a mlieko, zamiešame a varíme asi 3 minúty. Umytú petržlenovú vňať nadrobno nasekáme a pridáme do omáčky. Posolíme a pokoreníme.
  • 3. Vajce zmiešame so soľou a korením. Rezne namočíme najskôr vo vajíčku, potom v strúhanke a vypražíme na horúcom oleji každú stranu cca 5 minút.
  • 4. Rajčiny umyjeme, prekrojíme, odkôstkujeme a nakrájame na malé kúsky. Zemiaky, rezne a omáčku upravíme na tanieri a posypeme posekanými paradajkami.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: jedlovarenie

Nedávne články

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

15 minút pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

12 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

12 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

15 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

24 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred