Dezerty s rebarborou musíte vyskúšať, sú nielen chutné, ale aj zdravé

Bábovka s rebarborou

500 g rebarbory
250 g zmäknutého masla alebo margarínu
150 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr.Oetker
5 vajec
380 g hladkej múky
4 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
štipka soli
Na ozdobenie:
1 balíček Polevy svetlej Dr.Oetker

Na prípravu cesta rebarboru umyjeme (nelúpeme) a nakrájame na kúsky asi 2 cm dlhé. V mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni maslo alebo margarín s cukrom, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou dohladka. Pridáme vajcia a múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou a na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Vmiešame rebarboru a cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Bábovku necháme asi 10 minút vo forme ochladnúť. Potom ju opatrne vyklopíme.
Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Polevou ozdobíme bábovku a necháme stuhnúť.

Tip: Pred stuhnutím polevy môžeme bábovku posypať hoblinkami tmavej čokolády.

 

Rozkvitnuté rebarborovo-bazové želé

850 ml rebarborovej šťavy (asi z 1,6 kg rebarbory)
5 kvetov bazy
1 balíček Gelfixu Klasik 1 : 1 Dr.Oetker
1 kg cukru

Na prípravu želé rebarboru očistíme a nakrájame na malé kúsky. Rozmixujeme ponorným mixérom a šťavu cez sitko prelisujeme. Kvety bazy opláchneme a kvietky otrháme.
Do veľkého hrnca nalejeme rebarborovú šťavu a pridáme Gelfix zmiešaný s 2 PL cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, privedieme do varu a povaríme ešte minimálne 5 minút.
Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného želé. Ak je po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
Prípadnú penu odoberieme, vmiešame otrhané kvietky bazy a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP: Aby sa kvietky bazy v želé dobre rozdelili, je nutné poháre počas chladnutia niekoľkokrát otočiť.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Tento príbeh hovorí o otcovi, ktorý mal dospievajúcu dcéru, ktorá mala vždy zachmúrenú, takú sivú tvár

Raz jej chcel dať otec ponaučenie. Pracoval ako šéfkuchár a tak ju zobral do kuchyne.…

50 minút pred

NIET NAD HORÚCU POLIEVKU!

Môj otec hovorieval: "Dobrá polievka, tá ťa postaví na nohy!" Vedci zistili, že kostný vývar…

52 minút pred

Dnes má moja milovaná maminka 85 rokov a toto je pre mňa jednoduché, obyčajné šťastie, hovorí Zora Csoborová

Pokiaľ som sa vedľa nej nepostavila kvôli foto, ani som si neuvedomila aká je drobunká.…

10 hodín pred

Každý človek je taký mladý, aká ohybná je jeho chrbtica – Joseph Pilates

Narodil sa v roku 1883 v Nemecku v chudobnej grécko - nemeckej rodine a bolo…

23 hodín pred

Univerzálny liek – jednoducho to je púpava

V ľudovom liečiteľstve má púpava nezastupiteľné miesto. Bylinkári ju odporúčajú používať napríklad na aterosklerózu, na…

23 hodín pred

Štrúdľa jednoducho a rýchlo podľa Mirky Štyriakovej

Samozrejme, aj ja si to rada uľahčím a urobím štrúdľu z kúpeného lístkového cesta. Moji…

23 hodín pred