Reklama

Aktuálne

Niekedy neodolám a upečiem medový krémeš, hovorí Gabriela Matečná

Síce ho vždy takmer celý rozdám, predsa si nejaký kúsok ku kávičke doprajem. Recept mám už viac než 35 rokov od svojej dlhoročnej priateľky Danky (Dancúľ) z Prešova a pri pečení si na ňu s láskou spomeniem.

Na cesto potrebujeme:

  • 30 dkg polohrubej múky
  • 10 dkg práškového cukru
  • 5 dkg masla
  • 2 vajíčka
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • Všetko spolu vymiešame na hladké cesto a rozdelíme na dve polovice. Rozvaľkáme na veľkosť plechu obe časti postupne upečieme pri 180 stupňoch. Pozor! Pečie sa veľmi rýchlo.

Plnka

  • 1 l mlieka
  • 2 zlaté klasy
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 3 žĺtka
  • 2 vanilky
  • +200 g masla a 12dkg cukru
  • 2 šľahačkové smotany

Všetko spolu, okrem masla uvaríme ako puding a do vychladnutého zamiešame šľahačom maslo a cukor. Natrieme na vychladnuté cesto. Potom vyšľaháme smotanu, natrieme na krém a prikryjeme druhým plátom cesta.

Text a foto Gabriela Matečná

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Maja nikoho nepočúvala a vydala sa tesne po sedemdesiatke

Maja vyzerá skvelo, hoci už má vyše sedemdesiat rokov. Asi sa pod  vzhľad výrazne podpísal…

8 hodín pred

S bývalým televíznym moderátorom Vojtom Keszelim o jeho druhom a treťom talente

Ďakujem osudu, že som sa počas celej svojej televíznej kariéry redaktora, či moderátora a zavše…

10 hodín pred

Jahodové zemiakové knedličky s mascarpone

Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…

21 hodín pred

Čo robím na dôchodku?

Na Dôchodku: Kapitola Plná Života  Dôchodok je obdobím, kedy sa zatvárajú jedny dvere a otvárajú…

21 hodín pred

Boli sme mladé a krásne hoc aj v teplákoch. Ako sa cítime dnes v tomto oblečení?

Našla som vo svojom archíve túto fotografiu. Je z roku 1972 z vysokoškolského volejbalového turnaja.…

23 hodín pred