Aktuálne

Moja dnešná pizza „Čo chladnička dala!

Po Veľkej noci zostali v chladničke ešte zásoby všeličoho. Potraviny nikdy nevyhadzujem. Čo môžem, zamrazím a čo sa ešte dá použijem napríklad na pizzu. Doba spotreby sa kráti a tak som dnes urobila pizzu“ Čo chladnička dala!“ Tu je môj recept:

Cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 sušeného droždia
  • 1 1/2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice tučného jogurtu
  • ak je cesto husté, trochu vody

Paradajková omáčka na potretie cesta:

  • 4 rajčiny
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie
  • oregano
  • sušená feferónka
  • štipka cukru

 Na vrch:

  • postrúhaný syr „Čo chladnička dala“
  • šunka tesne pred ukončením doby spotreby
  • 1 zaváraná feferónka

Na potretie:

  • 1 1/2 lyžice olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku

Postup:

Zo surovín na cesto som zamiesila a nechala na teplom mieste nakysnúť. Na oleji som opražila cibuľu, pridala som cesnak a rajčiny. Posolila som, pokorenila, pridala cukor a nechala som paradajky podusiť. Nakoniec som dochutila troškou feferónky (máme radi pikantné) a oreganom. Túto zmes som nechala vychladnúť. Zapla som rúru s kameňom na pizuu. Musí sa na teplote 250 stupňov ohrievať najmenej 45 minút.  Medzitým cesto trochu nakyslo (nečakajte, že ho bude plná misa). Papier na pečenie som potrela olivovým olejom a cesto som naň rukami roztiahla. Potrela som paradajkovou omáčkou, posypala som polovicou postrúhaného syra. Na to som poukladala šunku a posypala zvyšným syrom. nakoniec som v olivovom oleji roztlačila cesnak a pizzu som pokvapkala. To už bol kameň v rúre dostatočne horúci. Pomocou drevenej lopatky som pizzu aj s papierom premiestnila do rúry a piekla som cca 20 minút. Výsledok vidíte. No čo vám budem hovoriť. Pochutili sme si!

Text a foto Libuša Sabová

 

 

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Tento príbeh hovorí o otcovi, ktorý mal dospievajúcu dcéru, ktorá mala vždy zachmúrenú, takú sivú tvár

Raz jej chcel dať otec ponaučenie. Pracoval ako šéfkuchár a tak ju zobral do kuchyne.…

9 hodín pred

NIET NAD HORÚCU POLIEVKU!

Môj otec hovorieval: "Dobrá polievka, tá ťa postaví na nohy!" Vedci zistili, že kostný vývar…

9 hodín pred

Dnes má moja milovaná maminka 85 rokov a toto je pre mňa jednoduché, obyčajné šťastie, hovorí Zora Csoborová

Pokiaľ som sa vedľa nej nepostavila kvôli foto, ani som si neuvedomila aká je drobunká.…

19 hodín pred

Každý človek je taký mladý, aká ohybná je jeho chrbtica – Joseph Pilates

Narodil sa v roku 1883 v Nemecku v chudobnej grécko - nemeckej rodine a bolo…

1 deň pred

Univerzálny liek – jednoducho to je púpava

V ľudovom liečiteľstve má púpava nezastupiteľné miesto. Bylinkári ju odporúčajú používať napríklad na aterosklerózu, na…

1 deň pred

Štrúdľa jednoducho a rýchlo podľa Mirky Štyriakovej

Samozrejme, aj ja si to rada uľahčím a urobím štrúdľu z kúpeného lístkového cesta. Moji…

1 deň pred