„Jedným z prvých medov je med repkový, hneď potom z kvitnúcich kvetov ovocných stromov a za nimi agátový“ – poúča ma priateľ, včelár. Kvitnutie rastlín a stromov predznamenáva výbornú správu – bude čerstvý med. Ľudstvo využíva včelie produkty už niekoľko tisíc rokov úspešne ako potraviny, aj ako lieky. V Knihe Prísloví sa píše: „Syn môj jedz med, lebo je dobrý, med z plástu je sladký tvojím ústam, vedz že aj múdrosť je taká pre tvoju dušu.“ Hodnotné cukry a bielkoviny, enzýmy, vitamíny a minerálne látky, éterické látky a voľné organické kyseliny – zložky, ktoré poukazujú na vysokú potravinovú hodnotu medu. Med má silné protibakteriálne účinky, preto sa v minulosti používal na hojenie rán. Dr. Guido Manio – chirurg a historik medicíny, testoval účinok medu na otvorenú ranu. Cítil určitú nedôveru k takémuto spôsobu liečby poranení. Veľké však bolo jeho prekvapenie keď zistil, že všetky baktérie v rane zmizli. Med vynikajúco vstrebával vodu, vyplavoval hnis a cudzorodé látky, pomáhal i v prípadoch, keď zlyhávali konvenčné antibiotika. Dr. P. J. Armon – lekár pôsobiaci v Južnej Afrike, v lekárskom časopise uvádza vynikajúce úspechy pri použití medu na dezinfekciu rán v Kilimandžaro Christian Medical Centre. Po pridaní medu do skúmavky so širokým spektrom baktérií dochádza k ich rýchlemu usmrteniu. Anglickí vedci odporúčajú konzumovať med pri hnačkách. Na pediatrickej klinike podávali deťom okrem základnej liečby i lyžičku medu. Deti s akútnou hnačkou, ktoré dostávali med sa uzdravili oveľa rýchlejšie. Alergie pri použití kvalitného medu sa vyskytujú zriedkavejšie ako sa vo všeobecnosti usudzuje. Včela je totiž akýmsi biologickým filtrom. Med môže znečistiť a sfalšovať, „pančovať“, jedine človek z túžby po zisku. „Baníci, ktorí pravidelne konzumovali med, ochoreli na silikózu pľúc v priemere o desať rokov neskôr, ako tí, ktorí med nejedli“ – tvrdí prof. Tabershow, so snahou poukázať na priaznivý účinok medu na dýchacie ústrojenstvo. Med je bohatý na antioxidanty (protirakovinové látky) – čím je tmavší, tým viac ich obsahuje. Vedci z Illinoiskej univerzity v Chicagu sledovali krvné hodnoty u 25 mužov vo veku od 18 – 68 rokov, ktorí denne skonzumovali 4 lyžice medu rozpustené vo vode. Hladina antioxidantov v krvi u týchto chlapov výrazne stúpla. „Ochutnajte!“ – podáva mi nápoj s medovým mokom včelár. „Nech mi nik nehovorí, že i toto nie je medicína.“ Izraelskí vedci radia podať deťom, ktoré sú zahlienené, jednu alebo dve kávové lyžičky medu pred spaním. Med je jedným z najlepších prostriedkov pre ľudí, ktorí chcú dobre spať. Vo svojej štúdii pozorovali 300 detí, vo veku od 1 do 5 rokov, ktoré trpeli nádchou a nočným kašľom. U detí došlo ku zlepšeniu kvality spánku, znížila sa intenzita a frekvencia kašľa. „Med sto chorôb lieči a tisícom predchádza“ – ospevuje ho príslovie. Starovekí liečitelia učili, že človek sa môže dožiť v zdraví veľmi vysokého veku, keď bude mať vo svojej strave med. „Keď bolí hrdlo, najlepšou medicínou je med s cibuľou“ – podáva svoj recept na liečbu prechladenia pani dôchodkyňa. Medicína 21. storočia napreduje, pokroky v liečbe mnohých, donedávna nevyliečiteľných chorôb sú nesporné. Ľudia sa však čoraz viac vracajú k prírode. Správna výživa je najprirodzenejšou formou prevencie a liečby ochorení. Viaceré výskumné práce konštatujú, že vďaka liečebnej a preventívnej dietetike, surovej strave a pôstom dochádza k oveľa väčšiemu zlepšeniu zdravotného stavu ako si mnohí laici, žiaľ i lekári myslia. Med je jedným zo zlatých pokladov prírody, ktorý ľudia nedokážu vyrobiť. Je čistým liekom, pretože baktérie v ňom nemôžu existovať. V žalúdku sa nekvasí a rýchlo sa vstrebáva. Ovocný cukor v mede je totiž ľahšie stráviteľný a pôsobí pozvoľne na hladinu cukru v krvi. Liečivé účinky medu zvýrazní škorica. Med je dobrý na všetko, s mierou ho možno konzumovať bez obáv aj dlhšiu dobu. Naučiť sa dať prednosť medu pred bielym cukrom môžeme smelo nazvať múdrym rozhodnutím. No a pred múdrosťou a ľuďmi, ako tvrdí príslovie, netreba zatvárať dvere.
Text MUDR. Michal Slivka
Foto Depossitphotos.com
Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…
Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…
Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…
Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…
Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…
Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…
Leave a Comment