Mandle by ste mali do svojho jedálnička zaradiť najlepšie celoročne. Ide totiž o potravinu, ktorá má nespočetné množstvo zdravotných benefitov. Tie hlavné nájdete vo vnútri článku.
Mandle majú, podobne ako ďalšie druhy orechov, vysoký obsah niektorých vitamínov a minerálov. Ide o látky, ktoré napomáhajú správnej funkcii nášho tela. Práve vďaka tomu, že orechy, mandle nevynímajúc, sú doslova napchaté zdraviu prospešnými látkami, je ich zaradenie do jedálničkov tak žiaduce.
Nemusíte konzumovať iba celé mandle. Skvelou voľbou môže byť aj mandľové maslo alebo napríklad mandľová múka.
Ktoré látky konkrétne mandle vo veľkej miere obsahujú a aké benefity z ich konzumácie plynú?
Mandle sú veľmi bohaté na vitamín E. Ak zjete hrsť mandlí, prijmete z nich až polovicu odporúčanej dennej dávky tohto významného antioxidantu. Pravidelný prísun vitamínu E pomáha znižovať riziko závažných ochorení vrátane rakoviny alebo Alzheimerovej choroby.
Trpíte nadváhou? Potom je pravdepodobne na čase zmeniť jedálniček a prebytočné kilá opäť zhodiť. Mandle sa na tento účel skvele hodia. Nemyslíme to tak, že by ste sa mali mandľami prepchávať od rána do večera – to by vytúžený efekt neprinieslo. Mandle ale môžete pridávať do zeleninových šalátov. Pomôžu vám sa viac zasýtiť a aj napriek menším porciám prijme vaše telo potrebné živiny.
Spolu s ďalšími orieškami tak mandle do vášho jedálnička nepochybne patria. Dokonca sa odporúča, že by ste mali každý deň zjesť približne hrsť orechového mixu, ktorého by aj mandle mali byť súčasťou.
Povedal vám lekár, že máte príliš vysoký cholesterol? Okamžitým riešením môže byť nasadenie medikácie. Lenže prečo brať pravidelne vysoké dávky liekov, keď si môžete pomôcť zmenou jedálnička? Mandle pomáhajú znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu v našom tele a naopak zvýšiť hodnoty toho typu cholesterolu, ktorý je pre naše telo prospešný. Vďaka tomu sa hodnoty môžu dostať opäť do normálu a medikáciu budete môcť znížiť, alebo dokonca vysadiť. Samozrejme ale platí, že nestačí iba konzumovať mandle. Zo svojho jedálnička budete musieť vyradiť nezdravé tučné potraviny a tiež zapracovať na svojej prípadnej nadváhe. Vďaka tomu znížite okrem iného aj riziko infarktu.
Nielen pre mandle, ale aj pre orechy všeobecne je typické, že obsahujú iba malé množstvo sacharidov a naopak majú vyšší podiel bielkovín a pre naše telo prospešných tukov. Vďaka tomu nedochádza pri konzumácii mandlí k rozkolísaniu hladiny cukru v krvi a ide tak o potravinu vhodnú aj pre cukrovkárov. Pomôže aj vysoký podiel horčíka v mandliach obsiahnutý.
Zdroj obrázku: kuvona / stock.adobe.com
Reklamný článok Seocentrum
Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Leave a Comment