Sme dvojčlenná rodina a stravujeme sa len a len doma a môžem s hrdosťou povedať, že stále sa stravujeme pestro, plnohodnotne a chutne. Tým, že bývame na dedine som sa naučila robiť si určité zásoby, aby som nemusela za každým kilom múky utekať do obchodu. Raz za tri týždne urobíme naozaj veľký nákup v jednom reťazci určenom hlavne pre podnikateľov. Majú tam veľké balenia. Napríklad maslo môžete kúpiť v jednom balení 4 kusy po 250 gramov. Vždy jeden kus vyberiem a ostatné uložím do mrazničky. V mrazničke mám aj dostatok mäsa, výborných domácich klobások, ale aj zelenú fazuľku z vlastnej úrody. Minule som varila kapustnicu do veľkého hrnca s tým, že si do mrazničky odložím do dvoch kilových kelímkov od jogurtu, aby sme mali na neskôr. Chlieb si už dávno pečiem sama, aj pečivo. Jediné, čo nám trošku chýba je čerstvá zelenina. Ale potom som si položila otázku, či naozaj? V hore teraz rastie toľko medvedieho cesnaku, že si ho môže nazbierať naozaj každý. Má ľadový šalát dopestovaný v španielskych sklenníkoch viac vitamínov ako mladučká žihľava? Je jarná reďkovka dovezená ktovie odkiaľ hodnotnejšia ako medvedí cesnak, ktorý nám ponúka matka príroda ? Má niečo viac vitamínov C ako kyslá kapusta? Nič! Držme sa my našich starých, rokmi overených potravín. Môžeme len získať!
Text a foto Libuša Sabová
Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…
Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…
Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…
Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…
Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…
Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…
Leave a Comment