Reklama

Dobré rady

Ktorý z týchto dvoch kúskov lososa by ste si vybrali?

Asi väčšine z nás chutí táto ryba a bolo by dobré, keby sme ju konzumovali aspoň raz za týždeň. Losos má skvelú chuť, množstvo živín, ktoré sú prospešné najmä pre mozog a veľmi ľahko sa pripravuje, dokonca sa môže konzumovať aj surový.  Ale podobne ako hovädzie mäso, aj losos nie je ako losos, hlavne pokiaľ ide o chuť, obsah tuku a živín. Všetko závisí od toho, kde a ako strávil život. Pozrime sa na naše dva obrázky. Na ľavom obrázku je chytený na Aljaške a ten vpravo je z umelého chovu. Pokiaľ ide o farbu, losos má byť červený.

 

Tie z umelého chovu sú bledé. Rozdiel vo farbe spôsobuje astaxantinom, jasne červená molekula, ktorá sa nachádza v riasach a v planktóne. Je to veľmi užitočná látka, antioxidant s protizápalovým účinkom, zlepšuje prietok krvi, posilňuje bunkové membrány. Toto všetko má vo svojej potrave divoký losos. Losos z farmy je kŕmený granulami, ktoré neobsahujú prírodný astaxantín, takže ho chovatelia pridávajú v syntetickej podobe. Väčšinou sa vyrába z petrochemických produktov a samozrejme nie je identický s prírodným. Losos z umelého chovu môže obsahovať aj zvyškové množstvá antibiotík.

Údený losos je tiež vynikajúca pochúťka, ale počas údenia sa produkuje histamín, ktorý u citlivých ľudí môže spôsobiť zápal.

Ak vy beriete toho správneho lososa, skúste ho pripraviť podľa tohto receptu:

  • 2 filety lososa
  • 1 lyžička oleja
  • morská soľ
  • 1 lyžica masla
  • zmes čerstvých byliniek ( cesnakovú vňať, petržlenovú vňať, kôpor)
  • citrón

Postup:

Rúru predhrejte na 160 stupňov. Lososa potrite olejom, posoľte, posypte nasekanými bylinkami a na vrch dajte maslo. Takto pripravený filet zabaľte do papiera na pečenie tak, aby nemala kade unikať šťava. Pečte asi 18 minút. Hotové dochuťte citrónovou šťavou.

Zdroj vstolovke.com

Foto Pixabay.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Jahodové zemiakové knedličky s mascarpone

Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…

8 hodín pred

Čo robím na dôchodku?

Na Dôchodku: Kapitola Plná Života  Dôchodok je obdobím, kedy sa zatvárajú jedny dvere a otvárajú…

8 hodín pred

Boli sme mladé a krásne hoc aj v teplákoch. Ako sa cítime dnes v tomto oblečení?

Našla som vo svojom archíve túto fotografiu. Je z roku 1972 z vysokoškolského volejbalového turnaja.…

10 hodín pred

Ďalší zázrak na Gynekologicko-pôrodníckej klinike: Mamička s cystickou fibrózou porodila v Nemocnici AGEL Košice-Šaca už druhé bábätko

Cystická fibróza patrí k dedičným ochoreniam a prejavuje sa prevažne pľúcnym postihnutím. Svoje o tom vie aj mladá…

1 deň pred

Taký obyčajný deň u manželov Medveckých

Každý je... z nejakého chovu. Naše sliepočky - z voľného a s výbehom a bežia…

1 deň pred

„Cítite tu vôňu? Nádhera! Nie je to náhodou lipový kvet?“ – pýta sa pani pracujúca v záhradke svojho suseda. „Omyl. „Takto vonia agát.“

„Cítite tu vôňu? Nádhera! Nie je to náhodou lipový kvet?“ - pýta sa pani pracujúca…

1 deň pred