Zápasíme s pitným režimom, ale pracujeme už na ďalšej etape. Východiská: A) v pitnom režime pokračujeme, B) zvolíme jednu z troch možností príjmu mikronutrientov (400g, 700g, 850g), C) usporiadame hierarchiu makroživín, D) vytýčime výživový plán, E) zabezpečíme čas a priestor pre pohybové aktivity. Pomáhame teraz spolu hypotetickému človeku so 100 kg. Potrebuje A) 3000 ml vody denne, B) pre jeho hmotnosť 700 gramovú variantu mikroživín (300 ovocia+400 zeleniny), C) pomocou tabuliek výživových hodnôt potravín vyberieme a vyrátame dávku makroživín. Kľúčové sú bielkoviny, všetky ostatné (sacharidy, tuky) sú im podriadené. Potreba bielkovín je 1g/kg/deň, čiže v nami zvolenom prípade = 100 g. Najprv spracujeme vybraté ovocie (100 g má proteínov cca 1g) a zeleninu (100 g cca 2g). Čiže 300 g ovocia dá 3 g bielkovín, 400 g zeleniny 8 g, spolu cca 10 g. Dodať je treba ešte 90 g. Vyberáme tak, aby rastlinné bielkoviny a živočíšne mali pomer 2:1. Ak to dodržíme aj sacharidy a tuky budú v „pohode“. (Precíznejší môžu prispôsobiť výber surovín optimálnemu pomeru bielkoviny : tuky : sacharidy = 20 : 30 : 50). Keď si skompletizujeme konečný denný príjem bielkovín a ostatných makroživín D) rozložíme si jednotlivé potraviny tak, aby najvyšší príjem bielkovín bol na raňajky a obed, zvyšok v olovrantovom čase. Na večeru už, okrem pitného režimu nič, lebo jednou z osvedčených zásad redukčnej diéty je úplné vynechanie večere. Upozorňujem, je to krutý krok! Pokračujeme o niekoľko dní.
MUDr.Karol Džupa
Ilustračná foto Depositphotos.com
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Leave a Comment