Prečo? Mandľová šupka obsahuje enzýmové inhibítory, ktoré chránia mandľu pred naklíčením. Tento inhibítor sa po namočení z mandlí uvoľní, tým sa uvoľnia aj živiny, ktoré boli týmto inhibítorom zablokované. Je to hlavne vitamín E, zinok, vápnik, horčík a omega 3 mastné kyseliny. Mandle, ktoré sú vopred namočené vo vode sú ľahšie stráviteľné a to platí pre všetky orechy. Prečo treba jesť mandle?
Vitamín E znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a horčík chráni pred infarktom. Mandle znižujú aj vznik zápalových ochorení žíl.
Mandle dodávajú energiu, urýchľujú metabolizmus.
Vďaka vitamínu E a obsahu vápnika sú mandle jednou z najlepších potravín, ktorá znižuje hladinu cholesterolu.
Obsahujú živinu riboflavín a L-karnitín, ktoré zvyšujú mozgovú aktivitu
Vysoký obsah vitamínov, minerálov a fosforu prispieva k zdraviu kostí. Hlavne fosfor chráni pred osteoporózou, posilňuje kosti a zuby.
Draslík pomáha regulovať krvný tlak a sodík upravuje jeho kolísanie.
Foto Pixabay
Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…
Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…
Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…
Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…
Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…
Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…
Leave a Comment