Aktuálne

Karfiol je v našej strave nenahraditeľný. Prečo?

Hovorí sa, že zdraví majú tisíc prianí, chorí iba jedno… Zelenina je súčasťou správnej výživy a jej denná konzumácia priaznivo ovplyvňuje naše zdravie. Vďačným zdrojom množstva jedál je čoraz obľúbenejší karfiol. Vďaka vysokému podielu vody a biologicky účinných látok je jedným z najzdravších druhov zeleniny. Karfiol je významným dodávateľom vitamínov, minerálov, stopových prvkov a nenahraditeľných aminokyselín. Obsahuje viac vitamínu C ako citrón. Prítomnosť vitamínu B5 stimuluje tvorbu kortizolu a takto prispieva k regulácii zápalových procesov. Namiesto zložitých liečebných procesov, ako si uchovať v zuboch a kostiach fluór a dodať organizmu dôležité minerálne látky, stačí pravidelne konzumovať karfiol. Karfiol chráni tráviaci trakt pred rakovinou žalúdka a hrubého čreva. Vedci experimentálne kŕmili skupinu zvierat karfiolom a následne ju vystavili pôsobeniu veľmi silnej rakovinotvornej látky. Zvieratá kŕmené karfiolom mali o 63% nižší výskyt rakoviny, ako zvieratá, ktoré karfiol pri pôsobení rakovinotvornej látky nedostávali. Energetická hodnota karfiolu poteší každého, kto chce schudnúť. Je účinný proti rednutiu kostí, lámavosti nechtov, spomaľuje vypadávanie vlasov, hojí zápaly pokožky a slizníc. Podobné účinky ako karfiol má i jeho blízka príbuzná – brokolica. Z obsahového hľadiska je ešte hodnotnejšia, pretože obsahuje viac vitamínu C, minerálnych a stopových prvkov. Odporúča sa na pravidelný konzum dojčiacim matkám, tehotným ženám a malým deťom. Znižuje riziko vzniku pľúcnej rakoviny u bývalých fajčiarov. „Jesť to je nevyhnutnosť, ale správne jesť to je umenie“ – poúča príslovie. Zaradením karfiolu a brokolice do nášho jedálneho lístka napĺňame odkaz tejto múdrosti v praxi.

Text MUDr. Michal Slivka

Foto Pixabay

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Keď uvidíte fotografie tejto slávnej ženy, vôbec sa nebudete báť oslavy 82. narodenín.

Narodila sa v roku 1941. Martha Steward je americká podnikateľka, spisovateľka a moderátorka. Začínala organizovaním…

7 hodín pred

Aj keď opticky výsledok vidieť, stále sa mi nedarí dostať pod určitú hranicu, hovorí o svojom chudnutí Renáta Názlerová

Nie vysnívanú, ale minimálnu, ktorú som si stanovila. Niekedy mám pocit, že to ide príliš…

12 hodín pred

,,Ak niekto vynájde liek pôsobiaci na zdravie ako lieskovec, vynesie mu to rozprávkové bohatstvo“- myslia si odborníci na výživu.

Lieskové orechy priaznivým spôsobom ovplyvňujú zdravie ľudí už odpradávna – staroveký predpis miešania roztlčených lieskovcov…

12 hodín pred

V Superbabkách nepoznáme slovo dôchodca. Namiesto toho hovoríme o zrelom veku. Prečo?

Slovo dôchodca má v našich končinách pejoratívne zaťaženie a znamená stratu sily, chudobu a choroby.…

12 hodín pred

S pohankou pôjdu kilá rapídne dole!

Vyskúšajte surovú pohanku s jogurtom na lačno. Je to veľmi zdravé jedlo, užitočné, lebo vyčistí…

13 hodín pred

Choroby „vydýchala“, je bez liekov, zdravá. Lekári jej tvrdili, že liekov sa nezbaví. V 70-ke behá maratóny

Hosťom Martiny Valachovej v podcaste ODznova bola Doda Lednická, ktorá zabojovala s chorobami a dnes už…

13 hodín pred