Za tie roky, čo žijem v Nemecku som si už zvykla, že tu nie je taká tradícia ako na Slovensku. Chlapci nechodia šibať, ale ja som to samozrejme v mojej rodine zaviedla. Mám tu nádherný korbáčik. Manžel so synom ma vyšibú a potom mi lámanou slovenčinou zavinšujú krásne sviatky. A je to.
Teraz samozrejme dodržujem pôst, ktorý by mal trvať do Veľkej noci. Určite to nevydržím. Ale snažím sa.
Teraz už začnem vyzdobovať dom i záhradu. Mám dvoch veľkých keramických zajacov, ktorí budú majestátne stáť pred dverami. Pred kuchynským oknom mám smutnú vŕbu. Na ňu zavesím 30 kusov farebných umelých vajíčok. Aj v dome ich bude veľa. Ja vo všetkom preháňam Ale to je krásne. V Bratislave som si kúpila nádherné maľované vajíčka, ktoré majú zvláštne miesto v zimnej záhrade. Sú v jednej mise a nad nimi stojí asi polmetrová sliepka, ako keby ich znášala. Myslím, že sa môžem pochváliť veľmi peknou zbierkou vajíčok. Nechýba mi vajíčko od Swarovského, ale napríklad aj také, čo je posypané levanduľou. Zbieram ich už 30 rokov.
Keď bol syn malý, tak sme spolu vajíčka vyfukovali a maľovali. V nedeľu ráno o pol piatej sme išli spolu do kotostola, kde robil miništranta. Zobrali sme plný košík jedla, ktorý sme si dali posvetiť. Ale syn už má svoj život a ja sa musím priznať, že si radšej pospím.
Na našom veľkonočnom stole nesmie chýbať šunka s chrenom, ďalej môj orechovo – mrkvový koláč, špenátová torta, kivi. Robím takzvanú zelenú dekoráciu. Stôl pokryjem machom, je to božské. My si na Veľkú noc dávame aj darčeky. Na to si potrpím. Poschovávam ich v záhrade. Okolo 11 hod. prídu hostia na veľkonočný „brunch,“ ktorý trvá aj do polnoci. Všetci hľadajú darčeky. Je to veľká sranda. Už teraz sa teším.
Recept Evy Mázikovej na špenátovú tortu(pre 4 osoby)
Potrebujete: 300 g lístkového cesta, 4 malé jarné cibuľky, 1,5 kg špenátu, aj mrazený, 500 g syra (250 g tvaroh + 250 g gréckeho syra), 2 lyžice krupice, 5 vajec, 2 strúčiky cesnaku, 8 tenkých plátkov údenej slaninky.
Postup: Syry zmiešame s 2 vajcami, roztlačeným cesnakom a krupicou. Špenát orestujeme na cibuľke a vylejeme do syrovej masy. Pridáme ďalšie vajíčka, okoreníme, osolíme. Cesto si vyvaľkáme a dáme do formy s priemerom 34 cm, ktorú sme vymastili a vysypali strúhankou. Na cesto vylejeme špenátovú plnku, navrch nakladieme slaninku a pečieme 45 minút v rúre, ktorú sme predhriali na 175 stupňov.
Foto Pinterest.com
Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Leave a Comment