Reklama

Domáca štrúdľa je najlepšia

Ťahaný závin s ovocným tvarohom

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky

  • štipka soli

  • 100 ml vlažnej vody

  • 1 vajce

  • 1 PL oleja

Na náplň:

  • 100 g mäkkých sušených marhúľ

  • 500 g kyslastých jabĺk

  • 250 g odtučneného tvarohu

  • 150 g kyslej smotany

  • 1 vajce

  • 50 g cukru

  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker

  • 1 zarovnaná PL zemiakového škrobu Solamyl Dr.Oetker

  • kôra z jedného chemicky neošetreného citróna

  • 2 PL citrónovej šťavy

  • 75 g hrozienok

Na potretie:

  • 50 g masla

Na posypanie:

  • 25 g práškového cukru

Ešte potrebujeme:

  • malý hrniec s pokrievkou
  • papier na pečenie

  • plech na pečenie

  • váľok

  • čistú utierku

Príprava:

  1. Na prípravu cesta preosejeme do misy múku, pridáme soľ, vodu, vajce a olej a elektrickým ručným šľahačom najskôr na najnižšom, potom na najvyššom stupni spracujeme na hladké cesto. V malom hrnci privedieme do varu vodu, vylejeme ju a hrniec dobre osušíme. Do hrnca vložíme papier na pečenie, naň položíme cesto, zakryjeme pokrievkou a necháme asi 30 minút odpočívať.

  1. Na prípravu náplne pokrájame sušené marhule na prúžky. Jablká olúpeme, odstránime jadrovníky, rozkrájame na štvrťky a tie ešte na tenké plátky. Tvaroh premiešame s kyslou smotanou, vajcom, cukrom, vanilínovým cukrom, škrobom, citrónovou kôrou a šťavou. Pridáme marhule, plátky jabĺk a hrozienka.
  1. Na pomúčenej utierke cesto rozvaľkáme na tenkú placku s veľkosťou asi 50 x 70 cm (cesto musí byť priehľadné). Rozohrejeme maslo. Dve tretiny cesta pokryjeme náplňou (na kratších stranách necháme asi 3 cm voľné). Voľné cesto potrieme rozpusteným maslom a kratšie okraje preložíme cez náplň. Pomocou utierky závin po dlhšej strane stočíme – začneme na strane s tvarohovou náplňou. Konce pevne pritisneme.

  1. Závin preložíme na plech pokrytý papierom na pečenie a potrieme zvyšným maslom. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia:  asi 5 minút

Závin ihneď po upečení poprášime práškovým cukrom a podávame teplý alebo vychladený.

Tip: K závinu môžeme podávať ušľahanú šľahačku alebo vanilkovú zmrzlinu. Ak by sušené marhule boli príliš tvrdé, vopred ich namočíme na 1–2 hodiny do jablkovej šťavy alebo vody.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: jedlovarenie

Nedávne články

„Cítite tu vôňu? Nádhera! Nie je to náhodou lipový kvet?“ – pýta sa pani pracujúca v záhradke svojho suseda. „Omyl. „Takto vonia agát.“

„Cítite tu vôňu? Nádhera! Nie je to náhodou lipový kvet?“ - pýta sa pani pracujúca…

13 minút pred

Recept na zemiakový chlieb

Po rôznych iných pokusoch som sa opäť vrátila k osvedčenému spôsobu pečenia chleba. Ale pozor!…

13 hodín pred

Všetko je len v hlave! Prečo sa stále zohýnam pred odstráneným satelitným tanierom?

Mali sme na dome satelitný tanier. Na fasáde, nešlo ho dať vyššie, bol vo výške…

18 hodín pred

Dagmar Hrdá: „Vďaka športu som opäť našla zmysel života!“

Mám  troch dospelých synov a dve vnúčatá. Pochádzam z dediny pri Topoľčanoch, ktorá sa volá…

19 hodín pred

Egypt nás uzdravuje. Život s 3 deťmi – škola, zdravotníctvo, nákupy. Je to paráda a sme zdravší

Nina Martinkovičová spolu s manželom je už vyše roka v Egypte. Nie sú tam sami. Odišli za…

20 hodín pred