Ťahaný závin s ovocným tvarohom
Na cesto:
250 g hladkej múky
štipka soli
100 ml vlažnej vody
1 vajce
1 PL oleja
Na náplň:
100 g mäkkých sušených marhúľ
500 g kyslastých jabĺk
250 g odtučneného tvarohu
150 g kyslej smotany
1 vajce
50 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
1 zarovnaná PL zemiakového škrobu Solamyl Dr.Oetker
kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
2 PL citrónovej šťavy
75 g hrozienok
Na potretie:
50 g masla
Na posypanie:
25 g práškového cukru
Ešte potrebujeme:
papier na pečenie
plech na pečenie
váľok
čistú utierku
Príprava:
Na prípravu cesta preosejeme do misy múku, pridáme soľ, vodu, vajce a olej a elektrickým ručným šľahačom najskôr na najnižšom, potom na najvyššom stupni spracujeme na hladké cesto. V malom hrnci privedieme do varu vodu, vylejeme ju a hrniec dobre osušíme. Do hrnca vložíme papier na pečenie, naň položíme cesto, zakryjeme pokrievkou a necháme asi 30 minút odpočívať.
Na pomúčenej utierke cesto rozvaľkáme na tenkú placku s veľkosťou asi 50 x 70 cm (cesto musí byť priehľadné). Rozohrejeme maslo. Dve tretiny cesta pokryjeme náplňou (na kratších stranách necháme asi 3 cm voľné). Voľné cesto potrieme rozpusteným maslom a kratšie okraje preložíme cez náplň. Pomocou utierky závin po dlhšej strane stočíme – začneme na strane s tvarohovou náplňou. Konce pevne pritisneme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 5 minút
Závin ihneď po upečení poprášime práškovým cukrom a podávame teplý alebo vychladený.
Tip: K závinu môžeme podávať ušľahanú šľahačku alebo vanilkovú zmrzlinu. Ak by sušené marhule boli príliš tvrdé, vopred ich namočíme na 1–2 hodiny do jablkovej šťavy alebo vody.
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Leave a Comment