Domáca štrúdľa je najlepšia

Ťahaný závin s ovocným tvarohom

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky

  • štipka soli

  • 100 ml vlažnej vody

  • 1 vajce

  • 1 PL oleja

Na náplň:

  • 100 g mäkkých sušených marhúľ

  • 500 g kyslastých jabĺk

  • 250 g odtučneného tvarohu

  • 150 g kyslej smotany

  • 1 vajce

  • 50 g cukru

  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker

  • 1 zarovnaná PL zemiakového škrobu Solamyl Dr.Oetker

  • kôra z jedného chemicky neošetreného citróna

  • 2 PL citrónovej šťavy

  • 75 g hrozienok

Na potretie:

  • 50 g masla

Na posypanie:

  • 25 g práškového cukru

Ešte potrebujeme:

  • malý hrniec s pokrievkou
  • papier na pečenie

  • plech na pečenie

  • váľok

  • čistú utierku

Príprava:

  1. Na prípravu cesta preosejeme do misy múku, pridáme soľ, vodu, vajce a olej a elektrickým ručným šľahačom najskôr na najnižšom, potom na najvyššom stupni spracujeme na hladké cesto. V malom hrnci privedieme do varu vodu, vylejeme ju a hrniec dobre osušíme. Do hrnca vložíme papier na pečenie, naň položíme cesto, zakryjeme pokrievkou a necháme asi 30 minút odpočívať.

  1. Na prípravu náplne pokrájame sušené marhule na prúžky. Jablká olúpeme, odstránime jadrovníky, rozkrájame na štvrťky a tie ešte na tenké plátky. Tvaroh premiešame s kyslou smotanou, vajcom, cukrom, vanilínovým cukrom, škrobom, citrónovou kôrou a šťavou. Pridáme marhule, plátky jabĺk a hrozienka.
  1. Na pomúčenej utierke cesto rozvaľkáme na tenkú placku s veľkosťou asi 50 x 70 cm (cesto musí byť priehľadné). Rozohrejeme maslo. Dve tretiny cesta pokryjeme náplňou (na kratších stranách necháme asi 3 cm voľné). Voľné cesto potrieme rozpusteným maslom a kratšie okraje preložíme cez náplň. Pomocou utierky závin po dlhšej strane stočíme – začneme na strane s tvarohovou náplňou. Konce pevne pritisneme.

  1. Závin preložíme na plech pokrytý papierom na pečenie a potrieme zvyšným maslom. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia:  asi 5 minút

Závin ihneď po upečení poprášime práškovým cukrom a podávame teplý alebo vychladený.

Tip: K závinu môžeme podávať ušľahanú šľahačku alebo vanilkovú zmrzlinu. Ak by sušené marhule boli príliš tvrdé, vopred ich namočíme na 1–2 hodiny do jablkovej šťavy alebo vody.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: jedlovarenie

Nedávne články

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

2 hodiny pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

4 hodiny pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

16 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

16 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

19 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

1 deň pred