Sú chutnejšie ako kupované a je to aj skvelý a vítaný darček pre vašich priateľov
1.Marhuľové čatní (na 4 poháre á 250 ml)
500 g marhúľ, 250 g cibule, 250 g rebarbory, 50 g zázvoru, 1 limeta, 75 g hrozienok, 100 ml ovocného octu, 200 g cukru, 1 lyžička horčicových semienok, štipka kayenského korenia, 1 g šafránu.
Marhule odkôstkujeme a pokrájame. Cibuľu pokrájame na plátky. Rebarboru očistíme a nakrájame na kúsky. Zázvor očistíme a posekáme. Nastrúhame kôru z limety a šťavu vytlačíme.
Všetky prísady varíme asi 60 min. na kašu, horúce plníme do pohárov.
2. Mirabelkové čatní (na 3 poháre)
1 mango, 300 g mirabeliek, 1 zväzok jarnej cibule, 150 g cukru, 150 ml octu, 50 g hrozienok, 2 lyžice sezamových semienok
Mango ošúpeme, pokrájame na kocky. Mirabelky vykôstkujeme, rozkrájame na štvrtiny. Cibuľky očistíme, umyjeme, pokrájame na kolieska..
Prísady uvedieme v hrnci do varu. Neprikryté prudko varíme 20 min. Občas zamiešame. Horúce plníme do pohárov, uzavrieme a obrátime dnom nahor. Čas skladovanie je 6 mesiacov.
3. Slivkový ocot (na jeden pohár)
250 g sliviek, 300 ml ovocného octu, 1 kvet anýzu, kúsok škorice
Slivky umyjeme a dookola poprepichujeme vidličkou. Naplníme do pripravených pohárov a zalejeme ovocným octom. Pridáme anýz a škoricu. Necháme stáť na slnku asi 14 dní.
Ocot zlejeme, prefiltrujeme. Plníme do vymytých pohárov. Trvanlivosť pri skladovaní v chlade je 6 mesiacov.
4. Cesnakový olej
5 strúčikov cesnaku, 4 stonky bazalky, 500 ml chuťovo neutrálneho oleja
Strúčiky cesnaku očistíme. Bazalku umyjeme, dôkladne osušíme, lístky otrháme.
Všetky prísady dáme do dopredu dôkladne umytej a vysušenej fľaše. Zalejeme olejom. Na studenom tmavom mieste necháme luhovať asi dva týždne. Nakoniec cesnakový olej prelejeme do čistej fľaše a uzavrieme.
5. Uhorkový kečup (na 1 pohár)
2 šalátové uhorky, 1 šalotka, 1 zväzok kôpru, 25 g soli, 100 g horčicových semienok, biele korenie, na špičku noža mletého zázvoru, 125 ml ovocného octu
Uhorky umyjeme a rozmixujeme. Šalotku očistíme, kôpor umyjeme, oboje jemne nasekáme. Všetko zmiešame a osolíme. Cez noc nechajme odkvapkať.
Horčicové semienka, korenie, zázvor a ocot zmiešame do uhorkového pyré. Uhorkový kečup plníme do pohárov a uzavrieme.
6. Hubová omáčka ( na 1 pohár)
1 kg šampiňónov, 100 g soli, 1 bobkový list, 1 lyžica octu, 4 klinčeky, po 4 zrnká nového korenia a čierneho korenia
Šampiňóny očistíme. Skrátime stopku. Zomelieme na mäsovom mlynčeku, zmiešame so soľou. Prikryté necháme odležať týždeň v chladničke.
Zomleté šampiňóny varíme s bobkovým listom, octom a korením na miernom ohni 2 hodiny. Omáčku precedíme pec plátno, ešte raz povaríme, naplníme do pohárov a dobre uzavrieme.
7. Fazule na kyslo ( na 4 poháre)
100 ml octu, 1 lyžička soli, 1 lyžica cukru, 1 lyžička horčicových semienok, 1 kg faule, 100 g cibuliek perloviek, 12 šalviových lístkov
Ocot povaríme spolu so soľou, cukrom a horčicovým semienkom, fazuľou a perlovkou asi 10 minút. Vyberieme a plníme so šalviou do pohárov.
Nálev varíme 5 minút, horúci nalejeme na fazule. Poháre ihneď uzavrieme a necháme vychladnúť.
8. Pestrá paprika (na 4 poháre)
2 kg paprík, 150 ml octu, 4 cibule, 1 lyžička soli, 2 lyžičky cukru, 1 lyžica zrniek čierneho korenia.
Papriky rozpolíme, vykrojíme jadrá a pečieme v rúre pri 225 stupňoch 20 minút. Šupku stiahneme a dužinu pokrájame ba široké rezance. Naukladáme do pohárov.
Ocot, očistené cibuľky a 1 l vody povaríme s korením. Horúce nalejeme na papriky. Poháre uzavrieme. Nálev po dvoch dňoch zlejeme, povaríme. Vychladený nalejeme naspäť, poháre uzavrieme.
Cesto: (uvarené najemno nastrúhané) 500 g zemiaky 500 g polohrubá múka 1 ks vajce soľ…
Keď uvidel moju reakciu, okamžite ho to zamrzelo, ale vysvetlila som mu, že je to…
Maja vyzerá skvelo, hoci už má vyše sedemdesiat rokov. Asi sa pod vzhľad výrazne podpísal…
Ďakujem osudu, že som sa počas celej svojej televíznej kariéry redaktora, či moderátora a zavše…
Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…
Na Dôchodku: Kapitola Plná Života Dôchodok je obdobím, kedy sa zatvárajú jedny dvere a otvárajú…
Leave a Comment