Veľmi sa vám páčil náš príspevok o starej kuchárskej knihe Varíme zdravo, chutno a hospodárne, ktorú mám po mojej mame. Mnohé ste písali, že ju tiež máte. A páčil sa mi komentár Marty Garajovej, ktorá si spomenula aj na papieriky s ďalšími receptami, ktoré našla v maminej knihe. Aj ja som ich tam našla veľa a vybrala som pre vás cviklový šalát, ktorý možno ocenia aj dnešné mladé kuchárky, preferujúce racionálne stravovanie.
Cviklový šalát – prepisujem ho doslovne
1 kg cvikle uvariť a postrúhať, 1 kg kapusty, 3 feferónky, 3 lyžice soli malej, 15 dkg cukru, 3 deci octu, 7 deci vody dáme uvariť zatiaľ a necháme stáť a ešte 20 dkg cibule.
Čo sa s tým ďalej deje, v recepte nie je. Ale staré kuchárky už vedeli, že sa to všetko dobre premieša, naplní do pohárov a sterilizuje, alebo sa zje čerstvé. Čerstvý môžete ešte posypať vlašskými orechmi.
Pripravila Libuša Sabová
Foto Depositphotos.com
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Leave a Comment