Dočítal som šokujúcu štúdiu (go.nature.com/2Zp6lrr) zverejnenú v prestížnom žurnáli Nature. Tím z University of Oxford v komplexnej správe zo všetkých krajín sveta vypočítal, ako sa musia zmeniť naše stravovacie návyky, aby planéta dokázala uživiť 10 miliárd ľudí, ktoré budú už v roku 2050 obývať planétu a zároveň sa neprehriať o ďalšie dva stupne Celzia (čo sa podľa záverov Parížskej klimatickej dohody rovná globálnej katastrofe):
Priemerný občan sveta musí ZNÍŽIŤ konzumáciu:
– hovädzieho o 75 percent
– bravčového o 90 percent
– vajec o 50 percent
– cukru o 50 percent
a ZVÝŠIŤ konzumáciu:
– strukovín trojnásobne
– orechov štvornásobne
– semien štvornásobne
V bohatých západných štátoch (vrátane Slovenska) ešte viac. Vychádzajúc z posledných dát Štatistického úradu by tak priemerný Slovák mal za ROK zjesť maximálne 6 hovädzích burgrov (oproti dnešným 26tim) a iba 24 bravčových rezňov (oproti dnešným 240tim). K tomu ale musí pridať navyše až 5 kilogramov strukovín a 6 kíl orechov.
Toto nie sú nejaké vegánske drísty, ale fakty podpísané jedným z najrešpektovanejších vedeckých ústavov sveta. Myslite na to, keď si v nedeľu budete krájať ďalší vyprážaný šnicel.
ZDIEĽAJTE. Toto je o každom z nás.
Viktor Vincze TV Markíza
Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Leave a Comment