Noro Mészároš je nielen známy moderátor a výkonný riaditeľ televíznej stanice Senzi, ale zdá sa, že aj dobrý kuchár. Rád sa s nami podelil o recept na túto naozajstnú dobrotu.
Potrebujeme:
Postup:
Upečieme dva až tri pláty lístkového cesta (podľa toho, či chceme mať plát aj v strede). Vrchný plát v polovici pečenia potrieme bielkom, aby sa vytvorila glazúra, ak chceme mať lesklý povrch (nemusí to však byť). Očistené a nakrájané hrušky varíme v cca 3 dl vody s vanilkovým cukrom (2 sáčky) asi 30 minút.
Hrušky musia byť dostatočne vyvarené, aby pustili chuť a arómu. Hrušky vyberieme a do šťavy vlejeme šľahačkovú smotanu a cca 0,6 l mlieka. Pridáme cukor podľa vlastnej chuti. Privedieme do varu. Do zvyšného asi 0,2 l mlieka rozmiešame balenie zlatého klasu a postupne za stáleho miešania vlejeme do šťavy s mliekom. Stíšime. Miešame do plného stuhnutia. Odstavíme. Krém je potrebné miešať aj naďalej, pokiaľ trochu neochladne. Na čistý pekáč, alebo tácku si položíme prvý plát lístkového cesta. Prelejeme krémom (musí byť tuhý, aby sa nerozlieval). Na krém môžeme (ale nemusíme) naskladať na tenko nakrájané plátky hrušiek. Napokon položíme vrchnú časť lístkového cesta s glazúrou. (Pokiaľ chcete, môžete urobiť dve vrstvy krému a jeden plát cesta aj do stredu.)
Pri podávaní môžete tanier ozdobiť plátkom hrušiek, prípadne ich položiť na vrch kocky a preliať na dozdobenie vanilkovou pastou. (Pozor, pasta je veľmi aromatická a silná, takže naozaj opatrne len bodky na ozdobu.)
Dobrú chuť!
Text a foto Noro Mészároš
Cystická fibróza patrí k dedičným ochoreniam a prejavuje sa prevažne pľúcnym postihnutím. Svoje o tom vie aj mladá…
Každý je... z nejakého chovu. Naše sliepočky - z voľného a s výbehom a bežia…
„Cítite tu vôňu? Nádhera! Nie je to náhodou lipový kvet?“ - pýta sa pani pracujúca…
Po rôznych iných pokusoch som sa opäť vrátila k osvedčenému spôsobu pečenia chleba. Ale pozor!…
Čas plynie, všetko sa mení a po päťdesiatke je čas rozlúčiť sa s predsudkami, ktoré…
Mali sme na dome satelitný tanier. Na fasáde, nešlo ho dať vyššie, bol vo výške…
Leave a Comment