Chov včiel sa dnes stále viac a viac posúva z údolí, hôr či slovenských dedín do miest. Aj mestá môžu byť prirodzeným prostredím pre včelie rodiny, najmä ak majú dostatok zelených plôch a vytvorené vhodné podmienky. Jeden z akcionárov hotela NH Bratislava Gate One Rastislav Pavlišin začal písať svoj príbeh so včelami ako hobby včelár na bratislavskej Kolibe.
Zľava: Jiří Kotulán, riaditeľ hotela NH Bratislava Gate One, profesionálni chovatelia včiel, manželia Ružičkovci, Rastislav Pavlišin, akcionár hotela NH Bratislava Gate One, ktorý je autorom myšlienky a umelecký maliar Peter Stankovič, ktorý vytvoril originálne etikety pre med a včelie výrobky pochádzajúce z tohto chovu.
„Keď moje včely vyprodukovali viac ako 70 kg kvalitného medu, ktorý získal certifikát kvality, rozhodol som sa posunúť svoje včelárenie z Koliby ďalej do mesta, priamo na strechu hotela. Som presvedčený, že tu vieme vytvoriť včelám čo najprirodzenejšie prostredie na život,“ hovorí Rastislav Pavlišin, akcionár hotela NH Bratislava Gate One. Včely majú rádius letu okolo 5 km od hotela, kde by mali nájsť dostatok zelených plôch na zber peľu a produkciu zdravého a kvalitného medu. Rozširovanie plôch v meste s potenciálom mednej a peľovej znášky je zároveň dlhodobý zámer tohto projektu.
Aktuálne našlo svoj domov na streche hotela osem včelích rodín. Zámerom chovateľa je rozšíriť chov až na celkovo 20 rodín a zároveň inšpirovať aj ostatné hotelové siete, firmy a inštitúcie pôsobiace v meste, aby sa pridali k tejto iniciatíve a rozšírili rady chovateľov včiel na mestských strechách.
So starostlivosťou o včely bude hotelu nápomocná rodina Ružičkových z Veľkých Levár na Záhorí, ktorá sa chovu včiel venuje už niekoľko rokov. „Náš chov smerujeme k biovčeláreniu. Už druhý rok používame termokomoru a postupne opúšťame „tvrdú chémiu“ pri liečené včiel. Radi pomôžeme svojimi radami a skúsenosťami aj iným subjektom pri vybudovaní ukážkovej strešnej včelnice aj s potrebným zázemím,“ hovorí MVDr. Svetozár Ružička, chovateľ včiel.
Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…
Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…
Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…
Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…
Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…
Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…
Leave a Comment