Aktuálne

BRATISLAVA MÁ PRVÝ VČELÍ HOTEL

Chov včiel sa dnes stále viac a viac posúva z údolí, hôr či slovenských dedín do miest. Aj mestá môžu byť prirodzeným prostredím pre včelie rodiny, najmä ak majú dostatok zelených plôch a vytvorené vhodné podmienky. Jeden z akcionárov hotela NH Bratislava Gate One Rastislav Pavlišin začal písať svoj príbeh so včelami ako hobby včelár na bratislavskej Kolibe. 

Zľava: Jiří Kotulán, riaditeľ hotela NH Bratislava Gate One, profesionálni chovatelia včiel, manželia Ružičkovci, Rastislav Pavlišin, akcionár hotela NH Bratislava Gate One, ktorý je autorom myšlienky a umelecký maliar Peter Stankovič, ktorý vytvoril originálne etikety pre med a včelie výrobky pochádzajúce z tohto chovu.

„Keď moje včely vyprodukovali viac ako 70 kg kvalitného medu, ktorý získal certifikát kvality, rozhodol som sa posunúť svoje včelárenie z Koliby ďalej do mesta, priamo na strechu hotela. Som presvedčený, že tu vieme vytvoriť včelám čo najprirodzenejšie prostredie na život,“ hovorí Rastislav Pavlišin, akcionár hotela NH Bratislava Gate One. Včely majú rádius letu okolo 5 km od hotela, kde by mali nájsť dostatok zelených plôch na zber peľu a produkciu zdravého a kvalitného medu. Rozširovanie plôch v meste s potenciálom mednej a peľovej znášky je zároveň dlhodobý zámer tohto projektu. 

Aktuálne našlo svoj domov na streche hotela osem včelích rodín. Zámerom chovateľa je rozšíriť chov až na celkovo 20 rodín a zároveň inšpirovať aj ostatné hotelové siete, firmy a inštitúcie pôsobiace v meste, aby sa pridali k tejto iniciatíve a rozšírili rady chovateľov včiel na mestských strechách.

So starostlivosťou o včely bude hotelu nápomocná rodina Ružičkových z Veľkých Levár na Záhorí, ktorá sa chovu včiel venuje už niekoľko rokov. „Náš chov smerujeme k biovčeláreniu. Už druhý rok používame termokomoru a postupne opúšťame „tvrdú chémiu“ pri liečené včiel. Radi pomôžeme svojimi radami a skúsenosťami aj iným subjektom pri vybudovaní ukážkovej strešnej včelnice aj s potrebným zázemím,“ hovorí MVDr. Svetozár Ružička, chovateľ včiel.

 

 

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Kde sa naše negatívne emócie ukladajú najčastejšie?

Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…

7 hodín pred

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

11 hodín pred

Máte radi ostrokyslú polievku? Tak tu je recept podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…

12 hodín pred

Ženy moje krásne! Nebojím sa veľkých vzorov aj na jeseň a nebojím sa ani svetlých farieb

Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…

15 hodín pred

Segedínsky guláš podľa Jarky Zacher Pajpachovej uvarený dnes už o šiestej.

Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…

17 hodín pred

Len som požiadal svokru, aby bola s vnukom! A to je všetko! Nikdy nezabudnem na to, ako mi odpovedala.

Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…

1 deň pred