Ako správne zmraziť zeleninu

Čerstvá zelenina do zásoby

Zeleninu, ktorú chcete zmraziť, spracujte čo najskôr po zbere, ak chcete, aby bola taká chutná, ako tá z mraziarní. Už po niekoľkých dňoch stráca zelenina veľkú časť svojich cenných komponentov.

Príprava:

-Zeleninu dôkladne očistíme a podľa chuti nakrájame na väčšie či menšie kúsky. Šalátové listy, chren a reďkovky sa na zmrazovanie nehodia.

-Za vysokej teploty privedieme do varu asi 5 l vody, 500 g zeleniny ponoríme pomocou cedidla do vriacej , bublajúcej vody a necháme ju 1 až 3 minúty povariť (blanšírovanie). Čas potrebný na prevarenie volíme podľa druhu zeleniny.

-Zeleninu hneď po prevarení ponoríme do studenej vody, aby čo najrýchlejšie vychladla.

-Aby čo najrýchlejšie uschla, rozložíme ju na čisté utierky.

-Len čo je zelenina suchá, poukladáme jednotlivé porcie do vrecúšok a uzavrieme. Najradšej používame špeciálne vrecká určené na zmrazovanie – k  potravine tesne prilipnú a zabránia prístupu kyslíka.

-Vrecká so zeleninou poukladáme vedľa seba do mrazničky. Ak chceme naraz zmrazovať viac ako 1 kg, nastavíme mrazničku niekoľko hodín vopred na najvyšší výkon, aby zelenina rýchlejšie premrzla.

-Zeleninu, ktorú chceme rozmraziť, včas preložíme do chladničky. Ak sa ponáhľame, môžeme zeleninu rozmrazovať pomocou cedidla pod tečúcou studenou vodou.

-Zeleninu po rozmrazení pripravujeme ako čerstvú, pri dusení môžeme rátať s kratším časom. Môžeme ju dať do hrnca ešte zmrazenú a pri nízke teplote, s troškou tuku a vody, ju pomaly rozmrazíme a udusíme.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

59 minút pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

13 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

13 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

15 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

1 deň pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred