Reklama

Najčítanejšie

Ako si spomína na svoju maminku Juraj Višný (87), nestarnúci vzor zdravého životného štýlu

Ing.arch. Juraj Višný sa narodil v Bratislave v roku 1937, kde aj žil. Bol priekopníkom zdravého životného štýlu a kulturistiky v Československu. Propagátor, tréner, autor odborných kníh a prvým majstrom Československa v roku 1968.

Hral vo filmoch Kdo chce zabít Jesii a Objíždka. V roku 1968 emigroval a odvtedy žije vo Švajčiarsku, kde patril k uznávaným architektom. Juraj Šebo o Jurajovi píše vo všetkých vydaniach Zlaté 60. roky. Juraj chodí často na Slovensko, intenzívne spolupracoval s časopisom Muscle&Fitness, bol tiež blogerom na ich webe. Precestoval vlastne celý svet. Je inteligentný, bezchybne hovorí po slovenský a v písomnom prejave neurobí jedinú chybičku. Duševne a fyzicky by som ho prirovnal k zdravému aktívnemu 60- nikomu.

„Pozeral som si svoj archív a natrafil som na fotografiu, ktorá má 90 rokov. Je na nej moja maminka v roku 1934. Vtedy mala 16 rokov a takto sa mi podarilo tú čiernobielu fotografiu celkom slušne kolorovať. “

 

Mal som krásne detstvo a často na moju mami spomínam. V novembri by mala moja mami 105 rokov. Bohužiaľ je to už 33 rokov čo nás opustila v nedožitých 72 rokov, ale aspoň netrpela dlho. Až do konca novembra 1989 bola u nás vo Švajčiarsku. V apríli 1990 ťažko ochorela a potom to išlo veľmi rýchlo. Po našom odchode z domoviny v septembri 1968 nás mohla prísť v lete 1969 navštíviť s tou úlohou, aby nás  prehovorila, aby sme sa vrátili domov.

To sa jej “nepodarilo” a za trest nás potom nemohla navštíviť až do roku 1974. Vtedy si ju zavolali na Februárku a dali jej úlohu, že po návrate bude hlásiť ako žijeme. Ona im hlásila to čo videla. A tak sme sa zase videli až po piatich rokoch. Tak bola každý rok.  Prečo to boli vždy len 3 mesiace ? To bolo vtedy tak tu vo Švajci, že cudzinci  tu mohli byť v roku len tri mesiace. Nejaké spojenie rodiny, ako to už roky je možné,  vtedy neexistovalo. Pri každej návšteve si musela  vybaviť vízum a ja som tu musel podpísať prehlásenie, že sa zaručujem postarať sa o ňu po každej stránke, poistiť ju proti chorobe a úrazu a zabezpečiť, že po troch mesiacoch opustila Švajčiarsko. Dnes, keď vidím čo sa nielen tu deje s rôznymi utečencami, tak sa musím dobre zdržať aby som nezačal nadávať…

Ešte dodám, že mami pracovala v laboratóriu na Žabotovej ulici a popri tom absolvovala večerne zdravotnú školu. Po jej ukončení bola až do dôchodku, skoro štvrťstoročia, obvodná sestra aj u Dr. Šprláka na klinike na Bezručovej ulici.

Text a foto Juraj Višný

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Keď ma požiadal o ruku, netušila som, že spolu s ním sa budem starať aj o dvoch drobcov, hovorí Jana (56)

Staré vzťahy uzavreté, prebolené. Nájde si partnera...Je to veľký fešák. Singl otec dospelého syna, ktorý…

55 minút pred

Žijeme v dobe, kedy sa zdá, že staré hodnoty, ktoré kedysi formovali naše spoločenstvá, sú nahradené novými, ktoré nás robia izolovanými, sebeckými a nešťastnými.

Čo sa stalo s romantikou, zodpovednosťou, lojalitou, úctou a láskou, ktoré boli kedysi základom vzťahov…

56 minút pred

Demencia: Boj s neodvrátiteľnou realitou

Demencia, postihujúca milióny ľudí po celom svete, je stav, ktorý ovplyvňuje život nielen diagnostikovaných pacientov,…

57 minút pred

To naše krásne detstvo?!

Priatelia, v poslednom čase som si opakovane uvedomil, aké som mal v živote šťastie, že…

22 hodín pred

Pavlova Boby Volkovej

Boženu Volkovú poznáte  z našich článkov. Je to bývalá letuška ČSA, manželka veľvyslanca Slovenska v…

22 hodín pred

Prečo toľkých ľudí iritujem? Pýta sa Renáta Názlerová. Apropo, schudla som 24 kg!

Pretože sa mám rada aj so svojimi chybami. Iste ste si všimli i sami na…

1 deň pred