Aktuálne

Ako sa liečite na zvýšený cholesterol? Je tu aj iná možnosť ako lieky!

Raz som sa zúčastnil na prednáške o vplyve proticholesterolových liekov na telesné zdravie. Prednášajúci lekár veľmi pútavo poukazoval na nežiadúci vplyv zvýšeného cholesterolu na náš organizmus a zároveň navrhoval spôsoby liečby. Životosprávy sa dotkol len veľmi okrajovo, však ako spomenul, kto by už dnes, v dobe do prasknutia preplnených obchodov s potravinami mal chuť sústavne si niečo odopierať. Veď existujú lieky! Pri pohľade na jeho 130 kg živej váhy som veril, že sa mu to nedarí… Zeler v porovnaní s inými druhmi zeleniny má veľmi málo kalórií (100 gramov zeleru má len 7 kilokalórií). Za svoju charakteristickú chuť a vôňu vďačí vysokému obsahu éterických olejov, ktoré protibakteriálne i protiplesňovo účinkujú v nosohltane, žalúdku i črevách. Ešte aj pri vylučovaní cez obličky, močový mechúr a močovody dezinfikujú sliznice a pomáhajú pri zápaloch močových ciest. Zeler okrem vitamínu B12 obsahuje všetky druhy vitamínov skupiny B zosúladené v optimálnom pomere. Táto skutočnosť priaznivo ovplyvňuje ich vysokú využiteľnosť . Pravidelné pitie zelerovej a mrkvovej šťavy je veľmi cenným liekom na neurologické ochorenia, vrátane depresií. Nervová sústava je často poškodená dlhoročným konzumovaním rafinovanej, vitality zbavenej potravy, ktorá obsahuje škodlivé anorganické prvky. V zeleri naopak nájdene minerálne prvky v organickej podobe (100gr zeleru zahŕňa 300mg draslíka, 100mg sodíka, 60mg vápnika a 16 mg horčíka). Zelerová šťava čistí krv , podporuje trávenie, upravuje prekyslenie, rozpúšťa kyselinu močovú a vyplavuje ju z tela von. Už v tradičnej orientálnej medicíne sa používal na zníženie tlaku krvi, čo potvrdili vedci v Chicagu objavom upokojujúcich látok v zeleri, ktoré túto jeho schopnosť spôsobujú. V týchto dňoch suším zelerovú vňať. Stane sa výborným pomocníkom na spestrenie jedál počas sychravých jesenných a zimných mesiacov…
Text MUDr. Michal Slivka
Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Kde sa naše negatívne emócie ukladajú najčastejšie?

Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…

12 hodín pred

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

16 hodín pred

Máte radi ostrokyslú polievku? Tak tu je recept podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…

16 hodín pred

Ženy moje krásne! Nebojím sa veľkých vzorov aj na jeseň a nebojím sa ani svetlých farieb

Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…

20 hodín pred

Segedínsky guláš podľa Jarky Zacher Pajpachovej uvarený dnes už o šiestej.

Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…

22 hodín pred

Len som požiadal svokru, aby bola s vnukom! A to je všetko! Nikdy nezabudnem na to, ako mi odpovedala.

Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…

1 deň pred