Najčítanejšie

„A dosť,“ povedala si pani Helena (67). „Mám vysoký cholesterol, musím schudnúť!“

Vybrala si ten najsprávnejší spôsob, aký len existuje. Zásadnú zmenu jedálneho lístka. „Keďže s liekmi na vysoký cholesterol sa mi ho nedarilo nijako znížiť, skúšam to ľahkou stravou s minimom tukov, bez múky, cestovín a ryže, ale s väčším množstvom zeleniny. A každé ráno na lačno začínam s polievkovou lyžicou olivového oleja. Zatiaľ som o 2 kg ľahšia, cítim sa veľmi dobre. A chlieb, pečivo ani prílohy mi nechýbajú,“dodala pani Helena. „Čo som dnes varila? Urobila som si cícerové pyré s dusenými šampiňónmi, ochutenými paprikou, rajčinami a kuracím mäsom. Ale rada varím všetko. Otvorím chladničku, pozriem do nej a fantázia pracuje.“

Tak sa teda poďme pozrieť a inšpirujme sa racionálnymi, ale aj chutnými jedlami pani Heleny Solčanskej z Prievidze.

Diétny zeleninový šalát na spôsob zemiakového. Dala som cícer z konzervy, sparenú zeleninu, hrášok s mrkvou, kukuricu a kyslé uhorky, na drobno nakrájanú cibuľu a osolené, okorenené som zmiešala s pochúťkovou kyslou smotanou. No a k údenine som nastrúhala chren a zaliala som sladkokyslým nálevom.

 

Dusené šampiňóny s cicerom a s červenou paprikou.

Perkelt z morčacieho vykosteného stehna s brokolicovým pyré a morčací vývar.

Pripravila som si cuketové placky pečené na nepriľnavej panvici bez tuku.

Veľmi som si pochutila na cuketových rezancoch na masle s rajčinovo –  bazalkovou omáčkou a so syrom.

Zapečená brokolica s cuketou.

Hrachová kaša s napareným zeleným hráškom a s kukuričnými lupienkami.

Parená zelenina s opečenou cuketou a skaramelizovanou hruškou a so syrom.

Mala som chuť maškrtiť, tak som si pripravila krupicovú kašu z kukuričnej krupice so škoricou,s maslom a s jahodami.

Tak vidíte, dá sa stravovať pestro, pritom zdravo a veľmi chutne. Ak chcete vidieť viac receptov pani Heleny Solčanskej mrknite sa na stránku Varíme pôvodné slovenské jedlá, ale aj iné.

Text a foto Helena Solčanská

Pre vašu inšpiráciu sme pridali ďalšie  úžasné jedlá, ktoré si pani Helena pripravuje s jediným cieľom: stravovať sa chutne a pritom zdravo.

 

Zeleninová polievka a morčacie mäso so žltou paprikou a s naparenou karotkou a hráškom.

Kuracie krídla na rajčinách s naparenou karotkou.

Dusené šampiňóny so zelenou paprikou s naparenou brokolicou,s hráškom a s plátkami cukety.

Parená cuketa s dusenými šampiňónmi s brokolicovým pyré.

Dva v jednom.Zapiekla som pre seba cícer s paprikou a s tvarohom.A syn sa nahlásil na obed,tak preňho zapečené zemiaky s údeninou.

Naparené struky s paprikou a omeletu s trochou syra.

 

Banánové lievančeky bez múky a cukru s bielym jogurtom.

Text a foto Helena Solčanská

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Tento príbeh hovorí o otcovi, ktorý mal dospievajúcu dcéru, ktorá mala vždy zachmúrenú, takú sivú tvár

Raz jej chcel dať otec ponaučenie. Pracoval ako šéfkuchár a tak ju zobral do kuchyne.…

1 hodinu pred

NIET NAD HORÚCU POLIEVKU!

Môj otec hovorieval: "Dobrá polievka, tá ťa postaví na nohy!" Vedci zistili, že kostný vývar…

1 hodinu pred

Dnes má moja milovaná maminka 85 rokov a toto je pre mňa jednoduché, obyčajné šťastie, hovorí Zora Csoborová

Pokiaľ som sa vedľa nej nepostavila kvôli foto, ani som si neuvedomila aká je drobunká.…

11 hodín pred

Každý človek je taký mladý, aká ohybná je jeho chrbtica – Joseph Pilates

Narodil sa v roku 1883 v Nemecku v chudobnej grécko - nemeckej rodine a bolo…

24 hodín pred

Univerzálny liek – jednoducho to je púpava

V ľudovom liečiteľstve má púpava nezastupiteľné miesto. Bylinkári ju odporúčajú používať napríklad na aterosklerózu, na…

24 hodín pred

Štrúdľa jednoducho a rýchlo podľa Mirky Štyriakovej

Samozrejme, aj ja si to rada uľahčím a urobím štrúdľu z kúpeného lístkového cesta. Moji…

24 hodín pred