Najčítanejšie

Tie najlepšie recepty z bazy podľa vychýrenej kuchárky Silvii Pilkovej

Túto skvelú ženu a gurmánku sme vám už v našom magazíne prestavili. Uverejnili sme aj niekoľko jej receptov. Veľmi ste si ich pochvaľovali, že recepty sú presné a vyvážené a že jedlo sa vám podarilo. Veríme, že aj jej recepty z bazy  potešia celú vašu rodinu.

Urobte si domáci bazový sirup a môžete s ním v zime sladiť čaj a v lete hasiť smäd vo forme malinovky.  Tá vôňa je možno ešte lepšia ako chuť, ktorá je božská.

Recept na bazový sirup

1 dávka=30 kvetov+2 l vody+2 kg cukru=3 l sirupu, ktoré zamiešame s 36 g kyseliny citrónovej. Čiže na liter sirupu treba použiť 12 g kyseliny citrónovej.

Kvety bazy namočíme do studenej vody na 24 h. Potom scedíme, šťavu dáme do hrnca s cukrom a zohrejeme, aby sa cukor rozpustil. Nevaríme!!! Odstavíme a zamiešame kyselinu citrónovú. Nalejeme do fliaš a uzavrieme. Vydrží aj rok, ak sa nevypije…

Nie je taký bežný ako sirup, ale práve bazový džem dodá vašim raňajkám tú potrebnú dávku výnimočnosti.

Recept na bazový džem

  • 1 l bazovej šťavy (15 kvetov zalejeme na noc 1 l prevarenej vody a necháme lúhovať)
  • 500 g kryštálového cukru
  • 1 PL ovocného pektínu
  • 1 ČL kyseliny citrónovej

Do hrnca nalejeme bazovú šťavu. Pektín zmiešame s 1 PL cukru a primiešame do šťavy. Zohrejeme a necháme vrieť asi 1 minútu. Pridáme zvyšný cukor a varíme asi 5 minút. Odstavíme a primiešame kyselinu citrónovú. Nalejeme do čistých pohárikov a hneď uzavrieme.

Tip

Do pohárikov môžeme pridať aj nadrobno nakrájanú kôru z bio citrónov. Dodá džemu exotickú príchuť.

Osvieženie, ktoré máte stále po ruke. Nasušená, alebo čerstvá baza je základom pre skvelú malinovku.

Recept na bazovú malinovku

  • 1 kvet bazy
  • 300 ml horúcej vody
  • 1 PL bazového sirupu, alebo medu
  • pár kociek ľadu

Kvet bazy dáme do pohára, zalejeme vodou a necháme chvíľu postáť. Pridáme sirup a kocky ľadu.

Tip

Skvele chutí aj  mrazenými malinami, ktoré môžete použiť namiesto ľadu.

Silvia Pilková

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Žiarivé farby a extravagantné modely, to je elixír proti starnutiu. Ste úžasní a tak to má byť!

Fotograf Ari Seth Cohen mal veľmi blízky vzťah k svojej babičke, ktorá bola jeho veľkou…

9 hodín pred

Potrebujem zhodiť a aj žalúdok si už žiada ľahšie stráviteľné jedlá, hovorí pani Veronika. Zaujalo ma nakličovanie zo semien.

V poslednej dobe sa začínam viac zaujímať o zdravú výživu, menej mäsa, menej spracované potraviny…

9 hodín pred

Môj recept na vynikajúce silvestrovské chlebíčky

Chlebík si vždy upečiem sama, aby bol úplne čerstvý (viď. staršie recepty). Majonézu tiež robím…

9 hodín pred

Prečo ľudia žijú v ilúziách?

A je po Vianociach. Ešte si užijeme novoročné sviatky a potom kto chce kam, pomôžme…

9 hodín pred

Jeme oveľa viac ako potrebujeme! Z jedla a vecí okolo neho sa stal biznis, bez ktorého si už nevieme fungovanie našej civilizácie ani predstaviť!

Priatelia, tak už to máme za sebou. "Rizky" sa minuli, šalátu došla záručná lehota a…

12 hodín pred

Ak neviete, kde je epicentrum nášho zdravia, prečítajte si tento článok

Údajne sme tak zdraví, ako zdravé je naše črevo – počuli ste už túto múdrosť?…

1 deň pred