Najčítanejšie

Tie najlepšie recepty z bazy podľa vychýrenej kuchárky Silvii Pilkovej

Túto skvelú ženu a gurmánku sme vám už v našom magazíne prestavili. Uverejnili sme aj niekoľko jej receptov. Veľmi ste si ich pochvaľovali, že recepty sú presné a vyvážené a že jedlo sa vám podarilo. Veríme, že aj jej recepty z bazy  potešia celú vašu rodinu.

Urobte si domáci bazový sirup a môžete s ním v zime sladiť čaj a v lete hasiť smäd vo forme malinovky.  Tá vôňa je možno ešte lepšia ako chuť, ktorá je božská.

Recept na bazový sirup

1 dávka=30 kvetov+2 l vody+2 kg cukru=3 l sirupu, ktoré zamiešame s 36 g kyseliny citrónovej. Čiže na liter sirupu treba použiť 12 g kyseliny citrónovej.

Kvety bazy namočíme do studenej vody na 24 h. Potom scedíme, šťavu dáme do hrnca s cukrom a zohrejeme, aby sa cukor rozpustil. Nevaríme!!! Odstavíme a zamiešame kyselinu citrónovú. Nalejeme do fliaš a uzavrieme. Vydrží aj rok, ak sa nevypije…

Nie je taký bežný ako sirup, ale práve bazový džem dodá vašim raňajkám tú potrebnú dávku výnimočnosti.

Recept na bazový džem

  • 1 l bazovej šťavy (15 kvetov zalejeme na noc 1 l prevarenej vody a necháme lúhovať)
  • 500 g kryštálového cukru
  • 1 PL ovocného pektínu
  • 1 ČL kyseliny citrónovej

Do hrnca nalejeme bazovú šťavu. Pektín zmiešame s 1 PL cukru a primiešame do šťavy. Zohrejeme a necháme vrieť asi 1 minútu. Pridáme zvyšný cukor a varíme asi 5 minút. Odstavíme a primiešame kyselinu citrónovú. Nalejeme do čistých pohárikov a hneď uzavrieme.

Tip

Do pohárikov môžeme pridať aj nadrobno nakrájanú kôru z bio citrónov. Dodá džemu exotickú príchuť.

Osvieženie, ktoré máte stále po ruke. Nasušená, alebo čerstvá baza je základom pre skvelú malinovku.

Recept na bazovú malinovku

  • 1 kvet bazy
  • 300 ml horúcej vody
  • 1 PL bazového sirupu, alebo medu
  • pár kociek ľadu

Kvet bazy dáme do pohára, zalejeme vodou a necháme chvíľu postáť. Pridáme sirup a kocky ľadu.

Tip

Skvele chutí aj  mrazenými malinami, ktoré môžete použiť namiesto ľadu.

Silvia Pilková

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Kde sa naše negatívne emócie ukladajú najčastejšie?

Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…

3 hodiny pred

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

8 hodín pred

Máte radi ostrokyslú polievku? Tak tu je recept podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…

8 hodín pred

Ženy moje krásne! Nebojím sa veľkých vzorov aj na jeseň a nebojím sa ani svetlých farieb

Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…

11 hodín pred

Segedínsky guláš podľa Jarky Zacher Pajpachovej uvarený dnes už o šiestej.

Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…

14 hodín pred

Len som požiadal svokru, aby bola s vnukom! A to je všetko! Nikdy nezabudnem na to, ako mi odpovedala.

Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…

1 deň pred