Koreň pýru
Výťažok a odvar koreňov pýru sa používa pri zavodnení, opuchoch rôzneho pôvodu, zápalu močového mechúra, inkontinencii, obličkových a žlčníkových kameňoch, pri všetkých ochoreniach pľúc, obličiek, chronickej bronchitíde, črevných chorobách, cukrovky, pri vysokom krvnom tlaku. Korene pýru sa používajú ako analgetikum pri dne, reumatizme, rôznych artritídach. Šťavu a odvar z čerstvého pýru je možné užívať počas leta, dobre pomáha pri čiastočnej strate zraku. Koreň pýru lieči tiež osteochondrózu (degeneratívne zmeny na chrbtici), u žien dysfunkciu vaječníkov, tuberkulózu, exudatívnu diatézu (atopická dermatitída), furunkulózu (ohniskové zápaly kože).
Koreň púpavy
Púpava sa tiež považuje za burinu. Začiatkom jari je potrebné zbierať listy púpavy, namočiť ich na dve hodiny do slanej vody, aby odišla horkosť a robiť šaláty. Z listov púpavy sme varili polievku a korene sme piekli. Koreň púpavy lieči zhubnú anémiu, rakovinu žalúdka a pečene, zápal lymfatických uzlín, diatézu, deformujúcu artrózu, artritídu, osteochondrózu a všetky kĺby. Pokiaľ na jeseň uvidíte púpavu, ktorá nekvitla a nedala silu kvetom, tak ju vykopte.
Koreň lopúcha
Lieči cukrovku, zápal priedušiek, zápal prínosových dutín, reumatizmus, dnu, artritídu, osteochonrózu, zlomeniny kostí, medzistavcové prietrže, aterosklerózu, ochorenia uší, chronickú srdcovú nedostatočnosť. Lopúch lieči aj hepatitídu! Dokonca aj pretrvávajúcu hepatitídu C vylieči lopúch bez stopy. Po dvoch, troch mesiacoch liečby nie je žiadna hepatitída. Koreň lopúcha lieči nádory pečene a dokonca aj cirhózu pečene! Lieči cholecystitídu, ochorenia obličiek, drobí kamene v obličkách a v žlčníku. Lopúch lieči všetky kožné ochorenia, popáleniny, preležaniny, exemy, trofické vredy, vypadávanie vlasov, hnisavé rany, psoriázu, lupus, a tak ďalej.
Ako pripraviť odvar z koreňov lopúcha a púpavy
Najhodnotnejšie sú korene v skorej jari, ale môžu sa zbierať aj na jeseň. Lopúch je dvojročná rastlina, snažte sa vykopať jednoročný koreň, ktorý má mladé listy. Je zvlášť silný.
Koreň lopúcha vykopať, umyť, vysušiť, pretože je hrubý, treba ho narezať. Jednu polievkovú lyžicu suchých koreňov zaliať dvoma šálkami vriacej vody. Lúhovať (variť) desať minút. Dve hodiny odstáť. Scediť a piť pol pohára tri krát denne 10-15 minút pred jedlom.
Keď pijete liečivý odvar pred jedlom, krv ho vstrebáva a roznáša po celom organizme.
Možno užívať zmes koreňov lopúcha, pýru a púpavy v rovnakom pomere, alebo užívať po jednom koreni, týždeň lopúch, týždeň pýr, týždeň púpavu.
Zdroj Еленa Федоровнa Зайцевa
Ilustračná foto Depositphotos.com
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Leave a Comment