Reklama

Aktuálne

Žihľavový sirup podľa Mariána Petruša

Čo všetko žihľava obsahuje? 3 x viac bielkovín ako špenát, 2 x viac vápniku ako špenát, 13 x viac železa ako čínska kapusta, 25 x viac vitamínu C ako šalát, 105 krát viac betakaroténu ako kapusta.

Potrebujeme:

  • asi 60 výhonkov mladej žihľavy
  • 2 l prevarenej vychladenej vody
  • 4 očistené a nakrájané citróny
  • 30 g kyseliny citrónovej
  • 2 kg hnedého cukru

Postup:

Lístky žihľavy umyjeme, osušíme a zalejeme prevarenou vodou. Pridáme citróny a necháme stáť 24 hodín v tmavej miestnosti. Potom precedíme, pridáme kyselinu citrónovú a cukor. Na slabom plameni zahrievame. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Tesne pred varom vypneme a naplníme do čistých sklenených fliaš. Zaviečkujeme. Prevrátime vrchnákom dole na 10 minút a hotovo. Ak má niekto rád menej sladší sirup, môže dať menej cukru.

Text a foto Marián Petruš

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Aj takto môžu šesťdesiatničky vyzerať. Ako sa vám to páči?

Jedno je isté, v tomto veku môžem stále cvičiť, behať,  držať diétu, ale moja postava…

5 hodín pred

Máte radi šalátovú polievku? Ako ju robím ja?

Dnešní mladí ľudia ju možno ani nepoznajú, ale my starší sme ju v jarnom období…

10 hodín pred

Janka, ako sa cíti váš manžel, rodený Nemec na Slovensku? Prečo ste sa sem presťahovali?

Môj životný príbeh som už raz pre Superbabky napísala. Zhrniem len, že po 13. rokoch…

10 hodín pred

Snehová pena na ozdobenie akéhokoľvek pečiva

Môžeme ju použiť na ozdobenie akéhokoľvek pečiva. Potrebujeme: 4 bielká z veľkých, alebo 5 bielkov…

11 hodín pred

Krásne vyznanie matke Anne od dcéry Diany!

V bežnom živote býva pomerne časté, že rodičia sú hrdí na svoje šikovné deti. Ja…

15 hodín pred

Maldivy, či pohrebné sporenie? Vyberte si.

Že príde kráľ Karol III. s Camillou do Slovenskej sporiteľne a keď sa po viac…

1 deň pred