Reklama

Najčítanejšie

Ženy, ktoré zmenili svet – Nina Rici

Dcéra chudobného obuvníka od 12 rokov pracovala v módnom ateliéry a stala sa najvýznamnejšou parížskou dizajnérkou 20. storočia. Jej štýl bol jeden z určujúcich európsku módu 30. a 40. rokov a jej životná cesta je inšpirujúca aj dnes. Pracovitá, ženská a elegantná – Nina Rici.

 

Mary Adelaide Neyi  – toto je skutočné meno slávnej Niny Rici. Narodila sa v Turíne v roku 1883.Rodina sa často sťahovala. Nakoniec sa usadili v Paríži, kde sa otec chcel presadiť ako výrobca obuvi, ale zomrel keď mala Mária len 12 rokov. Takže jeho rodina zostala takmer bez finančných prostriedkov. Mária sa začala učiť šiť.

 

 

Už v 18 rokoch začala vytvárať svoje vlastné modely. Ako 21 ročná sa stala umeleckou vedúcou ateliéru. Postupne sa o jej talente dozvedalo čoraz viac ľudí.

 

 

 

Mária sa v roku 1904 vydala za Luigi Rici, narodil sa jej syn, ale manželstvo trvalo len niekoľko rokov. Syn Robert jej neskôr v jej podnikaní veľmi pomohol. Vďaka  tomuto manželstvo vzniklo slávne meno Nina Rici. Rici po manželovi a Nina bola jej domáca prezývka. V tom čase ju od jej vlastného módneho domu delilo ešte 20 rokov. Keď syn dospel, Mária sa venovala už len módnej tvorbe a syn prevzal vedenie spoločnosti. Módny dom Rici bol jedným z prvých, ktorý sa presadil počas veľkej hospodárskej krízy.

 

 

 

 

Značka neprestala pracovať ani počas vojny a po jej skončení sa Róbert Rici stal jedným z najaktívnejších organizátorov módnych prehliadok v Európe, ktoré postupne vracali záujem európskych žien o krásne oblečenie. Nina Rici uprednostňovala klasický štýl. Eleganciu kombinovala s praktickosťou a jednoduchosťou. Nemala rada experimenty a inšpiráciu hľadala v tom, čo bolo osvedčené.

 

Jej hlavnými klientmi bola stredná a vyššia buržoázna trieda. Jej modely neboli luxusné, uprednostňovala jednoduchosť. Klasické dámske siluety a vždy perfektný strih, to je charakteristika odevov od Nina Rici. Veľkú pozornosť venovala výberu materiálu.

 

Nina Rici sa spoliehala na klasiku – ženskosť a eleganciu.

Zdroj Ikona Stylya

style-info.guru

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Aj takto môžu šesťdesiatničky vyzerať. Ako sa vám to páči?

Jedno je isté, v tomto veku môžem stále cvičiť, behať,  držať diétu, ale moja postava…

6 hodín pred

Máte radi šalátovú polievku? Ako ju robím ja?

Dnešní mladí ľudia ju možno ani nepoznajú, ale my starší sme ju v jarnom období…

11 hodín pred

Janka, ako sa cíti váš manžel, rodený Nemec na Slovensku? Prečo ste sa sem presťahovali?

Môj životný príbeh som už raz pre Superbabky napísala. Zhrniem len, že po 13. rokoch…

11 hodín pred

Snehová pena na ozdobenie akéhokoľvek pečiva

Môžeme ju použiť na ozdobenie akéhokoľvek pečiva. Potrebujeme: 4 bielká z veľkých, alebo 5 bielkov…

12 hodín pred

Krásne vyznanie matke Anne od dcéry Diany!

V bežnom živote býva pomerne časté, že rodičia sú hrdí na svoje šikovné deti. Ja…

15 hodín pred

Maldivy, či pohrebné sporenie? Vyberte si.

Že príde kráľ Karol III. s Camillou do Slovenskej sporiteľne a keď sa po viac…

1 deň pred