Recepty

Zemiakový koláč nášho detstva

Po skoro 60 rokoch som jedol toto starodávne jedlo, aj keď sa robilo trochu inak, chutí rovnako dobre a som rád, že som ho objavil a vyskúšal. Pripomenul som si ním pekné detstvo a mamku ako tento koláč plnený zemiakmi ona robila. Dá sa jesť samotný, ale veľmi dobre chutí s kvašákmi.

Potrebujeme:

  • 400 – 500 g lístkového cesta
  • 1 žĺtok na potretie

Na zemiakovú plnku:

  • 50 g slaniny
  • 1 lyžica oleja
  • 2 väčšie póry
  • 800 g zemiakov uvarených v šupke
  • 100 g tvrdého postrúhaného syra
  • 1 cibuľa
  • korenie
  • soľ

Postup:

Na oleji opražíme cibuľku pokrájanú nadrobno,  pridáme pokrájaný pór, slaninu, posolíme a dusíme do mäkka. Uvarené zemiaky ošúpeme, prelisujeme a necháme vychladnúť. Zmiešame s cibuľou a pórom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Lístkové cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme. Plech vyložíme papierom na pečenie, položíme jeden plát cesta a navrtsvíme studenú zemiakovú plnku a prikryjeme druhým cestom. Okraje cesta spojíme, povrch poprepichujeme vidličkou, potrieme rozšľahaným žĺtkom a v rúre rozohriatej na 180 stupňov upečieme do zlata.

Text a foto Marián Petruš

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

8 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

8 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

10 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

19 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

1 deň pred

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta?

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…

2 dni pred