Po skoro 60 rokoch som jedol toto starodávne jedlo, aj keď sa robilo trochu inak, chutí rovnako dobre a som rád, že som ho objavil a vyskúšal. Pripomenul som si ním pekné detstvo a mamku ako tento koláč plnený zemiakmi ona robila. Dá sa jesť samotný, ale veľmi dobre chutí s kvašákmi.
Potrebujeme:
Na zemiakovú plnku:
Postup:
Na oleji opražíme cibuľku pokrájanú nadrobno, pridáme pokrájaný pór, slaninu, posolíme a dusíme do mäkka. Uvarené zemiaky ošúpeme, prelisujeme a necháme vychladnúť. Zmiešame s cibuľou a pórom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Lístkové cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme. Plech vyložíme papierom na pečenie, položíme jeden plát cesta a navrtsvíme studenú zemiakovú plnku a prikryjeme druhým cestom. Okraje cesta spojíme, povrch poprepichujeme vidličkou, potrieme rozšľahaným žĺtkom a v rúre rozohriatej na 180 stupňov upečieme do zlata.
Text a foto Marián Petruš
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…
Leave a Comment