Po skoro 60 rokoch som jedol toto starodávne jedlo, aj keď sa robilo trochu inak, chutí rovnako dobre a som rád, že som ho objavil a vyskúšal. Pripomenul som si ním pekné detstvo a mamku ako tento koláč plnený zemiakmi ona robila. Dá sa jesť samotný, ale veľmi dobre chutí s kvašákmi.
Potrebujeme:
Na zemiakovú plnku:
Postup:
Na oleji opražíme cibuľku pokrájanú nadrobno, pridáme pokrájaný pór, slaninu, posolíme a dusíme do mäkka. Uvarené zemiaky ošúpeme, prelisujeme a necháme vychladnúť. Zmiešame s cibuľou a pórom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Lístkové cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme. Plech vyložíme papierom na pečenie, položíme jeden plát cesta a navrtsvíme studenú zemiakovú plnku a prikryjeme druhým cestom. Okraje cesta spojíme, povrch poprepichujeme vidličkou, potrieme rozšľahaným žĺtkom a v rúre rozohriatej na 180 stupňov upečieme do zlata.
Text a foto Marián Petruš
Prof. Katarína Horáková o mozgu, cievach, dennej rutine, strave a ďalších aspektoch. Pani profesorka, mikrobiologička,…
To nie je len narýchlo s kúpenými cestovinami, ale ako sa na dobrého kuchára patrí,…
Aký je výsledok: 144 delené 12? Odpoveď: 12 Koľko strán má pravidelný päťuholník? Odpoveď: 5…
Aký je výsledok: 144 delené 12? Koľko strán má pravidelný päťuholník? Aký je hlavný štátny…
Narodila som sa na Slovensku v Trenčíne v česko-slovenskom manželstve. Mamička pochádzala z Českých Budějovíc…
Zvyknete sa pýtať, prečo sa vám v živote opakujú tie isté veci ako niektorým príbuzným…
Leave a Comment