Koľké práve teraz kvitnú a len veľmi málo využívame ich liečebnú silu. Obe rastliny posilňujú náš organizmus, sú dobré na dýchacie cesty, trávenie, majú protizápalové účinky a okrem toho aj výborne chutia.
Bazový sirup
Postup
Kvety bazy natrháme, umyjeme, vložíme do hrnca. Pridáme 1 citrón nakrájaný na kolieska a všetko zalejeme vodou. Zmes prikryjeme a necháme 24 hodín odstáť. Druhý deň šťavu precedíme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu zo zvyšných citrónov, kyselinu citrónovú a cukor. Zmes privedieme do varu a chvíľu na miernom ohni varíme. Ešte horúcu šťavu plníme do sklených fliaš, ktoré poriadne uzavrieme.
Agátový sirup
Kvety aj so stonkami nasypeme do hrnca. zasypeme cukrom a 1 lyžicou kyseliny citrónovej. Všetko dobre premiešame a na tri dni odložíme na tmavé miesto. Každý deň treba aspoň 2x premiešať. Potom zmes odšťavíme. Čistý sirup zahrejeme na teplotu tesne pred varom, stále miešame a penu odoberáme. Potom naplníme do fliaš, obrátime hore dnom na 20 minút. Užívame každé ráno.
Text a foto Libuša Sabová
Priatelia, pripime si dnes na tiché výročie a jedinečný umelecko-priemyselný výkon. V lete tohto roku…
V priebehu mája a júna bohato zakvitne silne voňajúcimi žltobielymi kvetmi bazový krík, ktorého listy…
Po celodennej pracovnej smene čaká chlapíka na stole voňavá polievka. „Dnes sa ti tá kuracia…
Neraz v zahraničí som mal chuť na polievku, ale ak som bol v krajinách bližšie…
Jedno je isté, v tomto veku môžem stále cvičiť, behať, držať diétu, ale moja postava…
Dnešní mladí ľudia ju možno ani nepoznajú, ale my starší sme ju v jarnom období…
Leave a Comment