Reklama

Aktuálne

Zdravie z našich kríkov

Koľké práve teraz kvitnú a len veľmi málo využívame ich liečebnú silu. Obe rastliny posilňujú náš organizmus, sú dobré na dýchacie cesty, trávenie, majú protizápalové účinky a okrem toho aj výborne chutia.

Bazový sirup

  • 20 ks bazové kvety
  • 3 ks citrón
  • 1,5 l studenej vody
  • 2 kg kryštálový cukor
  • 50 g kyselina citrónová

Postup

Kvety bazy natrháme, umyjeme, vložíme do hrnca. Pridáme 1 citrón nakrájaný na kolieska a všetko zalejeme vodou. Zmes prikryjeme a necháme 24 hodín odstáť. Druhý deň šťavu precedíme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu zo zvyšných citrónov, kyselinu citrónovú a cukor. Zmes privedieme do varu a chvíľu na miernom ohni varíme. Ešte horúcu šťavu plníme do sklených fliaš, ktoré poriadne uzavrieme.

Agátový sirup

  • plný veľký hrniec (napr. na zaváranie)  agátového kvetu
  • 4 kg cukru
  • 2 lyžice kyseliny citrónovej

Kvety aj so stonkami nasypeme do hrnca. zasypeme cukrom a 1 lyžicou kyseliny citrónovej. Všetko dobre premiešame a na tri dni odložíme na tmavé miesto. Každý deň treba aspoň 2x premiešať. Potom zmes odšťavíme. Čistý sirup zahrejeme na teplotu tesne pred varom, stále miešame a penu odoberáme. Potom naplníme do  fliaš, obrátime hore dnom na 20 minút. Užívame každé ráno.

Text a foto Libuša Sabová

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Prečítajte si niečo o Zlatej Zuzane a pridajte fotografiu vašej súpravy do komentárov

Priatelia, pripime si dnes na tiché výročie a jedinečný umelecko-priemyselný výkon. V lete tohto roku…

17 minút pred

Viete, že baza odstraňuje z tela toxíny?

V priebehu mája a júna bohato zakvitne silne voňajúcimi žltobielymi kvetmi bazový krík, ktorého listy…

2 hodiny pred

Pravda o polievkach. Vedeli ste to?

Neraz v zahraničí som mal chuť na polievku, ale ak som bol v krajinách bližšie…

7 hodín pred

Aj takto môžu šesťdesiatničky vyzerať. Ako sa vám to páči?

Jedno je isté, v tomto veku môžem stále cvičiť, behať,  držať diétu, ale moja postava…

16 hodín pred

Máte radi šalátovú polievku? Ako ju robím ja?

Dnešní mladí ľudia ju možno ani nepoznajú, ale my starší sme ju v jarnom období…

21 hodín pred