Prečo? Znižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje zloženie krvi a je to aj výborný liek na liečenie aterosklerózy. Denne by sme mali zjesť asi za lyžicu zelených egrešov a čo je veľmi dôležité, aj so suchými chvostami, ktoré tiež obsahujú liečivé látky. K tomu ešte treba piť trikrát denne čaj, uvarený z egrešových listov. Ak toto budeme konzumovať 2-3 týždne, tak budeme po celý rok zdraví.
Zaujímavý je aj egrešový džem bez varenia. Čo potrebujete:
Príprava:
V tomto prípade treba chvost aj stopku z egrešov odrezať. Pomaranče nakrájať aj so šupkou, citróny bez šupky. Všetko spolu pomlieť na mäsovom mlynčeku a zasypať cukrom. Odložíme v kuchyni a niekoľkokrát za deň zamiešame drevenou lyžicou, kým sa cukor nerozpustí. Potom džem rozdelíme do čistých, vysterilizovaných pohárov a uzavrieme. Skladuje sa pri izbovej teplote, nikdy nie v chladničke. S takýmto „živým“ džemom výborne ochutíme čaj, ale je chutný napríklad aj na palacinky.
Text a foto Libuša Sabová
Cystická fibróza patrí k dedičným ochoreniam a prejavuje sa prevažne pľúcnym postihnutím. Svoje o tom vie aj mladá…
Každý je... z nejakého chovu. Naše sliepočky - z voľného a s výbehom a bežia…
„Cítite tu vôňu? Nádhera! Nie je to náhodou lipový kvet?“ - pýta sa pani pracujúca…
Po rôznych iných pokusoch som sa opäť vrátila k osvedčenému spôsobu pečenia chleba. Ale pozor!…
Čas plynie, všetko sa mení a po päťdesiatke je čas rozlúčiť sa s predsudkami, ktoré…
Mali sme na dome satelitný tanier. Na fasáde, nešlo ho dať vyššie, bol vo výške…
Leave a Comment