Reklama

Aktuálne

Zaváranie „trochu inak.“ Soľ, namiesto cukru!

Mám rada kompóty, avšak odkedy sa zaoberám tým, že obmedzujem cukor, prestala som zavárať a radšej robím čerstvé šaláty a používam sezóne ovocie, prípadne mrazené. Toto sa zmenilo tento rok.

Soľ namiesto cukru 

Začala som zavárať, lebo som zistila, že miesto cukru môžem použiť soľ. Keď som zavárala prvé žlté slivky, neváhala som, neskúšala, hneď som si pripravila soľ. Do čistých pohárov som pekne poukladala čisté slivky, poháre som naplnila vodou z vodovodu a do každého som pridala štipku soli.

 

Umývačka riadu namiesto klasického zavárania

Všetkých 20 pohárov so skrutkovacími viečkami na zaváranie som pozatvárala a vynechala som sterilizáciu klasickým spôsobom, ale poháre som poukladala do umývačky riadu. Zvolila som dvoj-hodinový program umývania na 70°, bez čistiaceho gélu. Počas tohoto procesu umývačka dôkladne vyčistila poháre a prebehla aj potrebná sterilizácia. Poháre som nechala v umývačke ešte 10 minút. Pri ich vyťahovaní z umývačky, som každé viečko skontrolovala, dotiahla a poukladala hore dnom na utierku, na linku. Ja zvyknem poháre držať v teple, tak som ich prikryla a na druhý deň som ich poukladala do špajze.

Soľ v kompóte

Pridaná štipka soli do 7 dcl pohára s ovocím je minimálna, takmer ju necítime, ale má hygroskopický účinok, vyťahuje z ovocia, fruktózu, glukózu, prirodzené cukry, prípadne iné jednoduché cukry, ktoré sa tým dostávajú do kompótového roztoku. Preto sa odporúča mesiac kompóty neotvárať, kým prebehne tento proces. My sme doma vydržali len dva týždne, boli sme zvedaví na tú chuť. Milo nás prekvapilo, že ovocie vyzeralo krásne a chuť bola taká prirodzená. Už som si takto zavarila čerešne, hrušky aj slivky. Takéto zaváranie je vhodné aj pre diabetikov, netreba používať umelé sladidlá. Odporúčam, vyskúšajte to aj vy ostatní, veď v minulosti naši predkovia nepoužívali cukor na zaváranie, ale soľ. Preto sa im nekazili zuby a nepriberali.

Text a foto Jana Majdanová Durajová

Viac nájdete na : https://www.baja.sk/kontakt/

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Jahodové zemiakové knedličky s mascarpone

Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…

6 hodín pred

Čo robím na dôchodku?

Na Dôchodku: Kapitola Plná Života  Dôchodok je obdobím, kedy sa zatvárajú jedny dvere a otvárajú…

6 hodín pred

Boli sme mladé a krásne hoc aj v teplákoch. Ako sa cítime dnes v tomto oblečení?

Našla som vo svojom archíve túto fotografiu. Je z roku 1972 z vysokoškolského volejbalového turnaja.…

8 hodín pred

Ďalší zázrak na Gynekologicko-pôrodníckej klinike: Mamička s cystickou fibrózou porodila v Nemocnici AGEL Košice-Šaca už druhé bábätko

Cystická fibróza patrí k dedičným ochoreniam a prejavuje sa prevažne pľúcnym postihnutím. Svoje o tom vie aj mladá…

1 deň pred

Taký obyčajný deň u manželov Medveckých

Každý je... z nejakého chovu. Naše sliepočky - z voľného a s výbehom a bežia…

1 deň pred

„Cítite tu vôňu? Nádhera! Nie je to náhodou lipový kvet?“ – pýta sa pani pracujúca v záhradke svojho suseda. „Omyl. „Takto vonia agát.“

„Cítite tu vôňu? Nádhera! Nie je to náhodou lipový kvet?“ - pýta sa pani pracujúca…

1 deň pred