Mám rada kompóty, avšak odkedy sa zaoberám tým, že obmedzujem cukor, prestala som zavárať a radšej robím čerstvé šaláty a používam sezóne ovocie, prípadne mrazené. Toto sa zmenilo tento rok.
Soľ namiesto cukru
Začala som zavárať, lebo som zistila, že miesto cukru môžem použiť soľ. Keď som zavárala prvé žlté slivky, neváhala som, neskúšala, hneď som si pripravila soľ. Do čistých pohárov som pekne poukladala čisté slivky, poháre som naplnila vodou z vodovodu a do každého som pridala štipku soli.
Umývačka riadu namiesto klasického zavárania
Všetkých 20 pohárov so skrutkovacími viečkami na zaváranie som pozatvárala a vynechala som sterilizáciu klasickým spôsobom, ale poháre som poukladala do umývačky riadu. Zvolila som dvoj-hodinový program umývania na 70°, bez čistiaceho gélu. Počas tohoto procesu umývačka dôkladne vyčistila poháre a prebehla aj potrebná sterilizácia. Poháre som nechala v umývačke ešte 10 minút. Pri ich vyťahovaní z umývačky, som každé viečko skontrolovala, dotiahla a poukladala hore dnom na utierku, na linku. Ja zvyknem poháre držať v teple, tak som ich prikryla a na druhý deň som ich poukladala do špajze.
Soľ v kompóte
Pridaná štipka soli do 7 dcl pohára s ovocím je minimálna, takmer ju necítime, ale má hygroskopický účinok, vyťahuje z ovocia, fruktózu, glukózu, prirodzené cukry, prípadne iné jednoduché cukry, ktoré sa tým dostávajú do kompótového roztoku. Preto sa odporúča mesiac kompóty neotvárať, kým prebehne tento proces. My sme doma vydržali len dva týždne, boli sme zvedaví na tú chuť. Milo nás prekvapilo, že ovocie vyzeralo krásne a chuť bola taká prirodzená. Už som si takto zavarila čerešne, hrušky aj slivky. Takéto zaváranie je vhodné aj pre diabetikov, netreba používať umelé sladidlá. Odporúčam, vyskúšajte to aj vy ostatní, veď v minulosti naši predkovia nepoužívali cukor na zaváranie, ale soľ. Preto sa im nekazili zuby a nepriberali.
Text a foto Jana Majdanová Durajová
Viac nájdete na : https://www.baja.sk/kontakt/
Fotograf Ari Seth Cohen mal veľmi blízky vzťah k svojej babičke, ktorá bola jeho veľkou…
V poslednej dobe sa začínam viac zaujímať o zdravú výživu, menej mäsa, menej spracované potraviny…
Chlebík si vždy upečiem sama, aby bol úplne čerstvý (viď. staršie recepty). Majonézu tiež robím…
A je po Vianociach. Ešte si užijeme novoročné sviatky a potom kto chce kam, pomôžme…
Priatelia, tak už to máme za sebou. "Rizky" sa minuli, šalátu došla záručná lehota a…
Údajne sme tak zdraví, ako zdravé je naše črevo – počuli ste už túto múdrosť?…
Leave a Comment