Aktuálne

Zaváranie „trochu inak.“ Soľ, namiesto cukru!

Mám rada kompóty, avšak odkedy sa zaoberám tým, že obmedzujem cukor, prestala som zavárať a radšej robím čerstvé šaláty a používam sezóne ovocie, prípadne mrazené. Toto sa zmenilo tento rok.

Soľ namiesto cukru 

Začala som zavárať, lebo som zistila, že miesto cukru môžem použiť soľ. Keď som zavárala prvé žlté slivky, neváhala som, neskúšala, hneď som si pripravila soľ. Do čistých pohárov som pekne poukladala čisté slivky, poháre som naplnila vodou z vodovodu a do každého som pridala štipku soli.

 

Umývačka riadu namiesto klasického zavárania

Všetkých 20 pohárov so skrutkovacími viečkami na zaváranie som pozatvárala a vynechala som sterilizáciu klasickým spôsobom, ale poháre som poukladala do umývačky riadu. Zvolila som dvoj-hodinový program umývania na 70°, bez čistiaceho gélu. Počas tohoto procesu umývačka dôkladne vyčistila poháre a prebehla aj potrebná sterilizácia. Poháre som nechala v umývačke ešte 10 minút. Pri ich vyťahovaní z umývačky, som každé viečko skontrolovala, dotiahla a poukladala hore dnom na utierku, na linku. Ja zvyknem poháre držať v teple, tak som ich prikryla a na druhý deň som ich poukladala do špajze.

Soľ v kompóte

Pridaná štipka soli do 7 dcl pohára s ovocím je minimálna, takmer ju necítime, ale má hygroskopický účinok, vyťahuje z ovocia, fruktózu, glukózu, prirodzené cukry, prípadne iné jednoduché cukry, ktoré sa tým dostávajú do kompótového roztoku. Preto sa odporúča mesiac kompóty neotvárať, kým prebehne tento proces. My sme doma vydržali len dva týždne, boli sme zvedaví na tú chuť. Milo nás prekvapilo, že ovocie vyzeralo krásne a chuť bola taká prirodzená. Už som si takto zavarila čerešne, hrušky aj slivky. Takéto zaváranie je vhodné aj pre diabetikov, netreba používať umelé sladidlá. Odporúčam, vyskúšajte to aj vy ostatní, veď v minulosti naši predkovia nepoužívali cukor na zaváranie, ale soľ. Preto sa im nekazili zuby a nepriberali.

Text a foto Jana Majdanová Durajová

Viac nájdete na : https://www.baja.sk/kontakt/

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Magda Brellošová vyhrávala so svojimi modelmi súťaže na najvýznamnejších veľtrhoch módy

Byť  25 rokov vdovou a sama na všetko, tak dnes nechápem, ako som to mohla…

12 hodín pred

Čo som nechcela robiť ako moja mama a predsa to robím!

Moja mama bola pekná žena (v strede, vľavo je moja sestra). Mala kvalitné čierne vlasy,…

16 hodín pred

Výroba pacientov je pre farmaceutický priemysel veľmi dôležitá!

Aj zvieracích pacientov, musím dodať. Máme fenku jazvečíka. Má osem rokov a už niečo vyše…

16 hodín pred

Recept na výborné medovníčky, alebo ak chcete perníčky

Cesto musí zrieť 4 dni a potom sa z neho môže odoberať a piecť 4…

17 hodín pred

Musela som sa naučiť žiť so sklerózou multiplex

Dobrý deň priatelia! Volám sa Gabriela Bednárová, mám 56 rokov  a sklerózu multiplex. Túto chorobu…

17 hodín pred

Kde sa naše negatívne emócie ukladajú najčastejšie?

Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…

1 deň pred