Aktuálne

Zaváranie „trochu inak.“ Soľ, namiesto cukru!

Mám rada kompóty, avšak odkedy sa zaoberám tým, že obmedzujem cukor, prestala som zavárať a radšej robím čerstvé šaláty a používam sezóne ovocie, prípadne mrazené. Toto sa zmenilo tento rok.

Soľ namiesto cukru 

Začala som zavárať, lebo som zistila, že miesto cukru môžem použiť soľ. Keď som zavárala prvé žlté slivky, neváhala som, neskúšala, hneď som si pripravila soľ. Do čistých pohárov som pekne poukladala čisté slivky, poháre som naplnila vodou z vodovodu a do každého som pridala štipku soli.

 

Umývačka riadu namiesto klasického zavárania

Všetkých 20 pohárov so skrutkovacími viečkami na zaváranie som pozatvárala a vynechala som sterilizáciu klasickým spôsobom, ale poháre som poukladala do umývačky riadu. Zvolila som dvoj-hodinový program umývania na 70°, bez čistiaceho gélu. Počas tohoto procesu umývačka dôkladne vyčistila poháre a prebehla aj potrebná sterilizácia. Poháre som nechala v umývačke ešte 10 minút. Pri ich vyťahovaní z umývačky, som každé viečko skontrolovala, dotiahla a poukladala hore dnom na utierku, na linku. Ja zvyknem poháre držať v teple, tak som ich prikryla a na druhý deň som ich poukladala do špajze.

Soľ v kompóte

Pridaná štipka soli do 7 dcl pohára s ovocím je minimálna, takmer ju necítime, ale má hygroskopický účinok, vyťahuje z ovocia, fruktózu, glukózu, prirodzené cukry, prípadne iné jednoduché cukry, ktoré sa tým dostávajú do kompótového roztoku. Preto sa odporúča mesiac kompóty neotvárať, kým prebehne tento proces. My sme doma vydržali len dva týždne, boli sme zvedaví na tú chuť. Milo nás prekvapilo, že ovocie vyzeralo krásne a chuť bola taká prirodzená. Už som si takto zavarila čerešne, hrušky aj slivky. Takéto zaváranie je vhodné aj pre diabetikov, netreba používať umelé sladidlá. Odporúčam, vyskúšajte to aj vy ostatní, veď v minulosti naši predkovia nepoužívali cukor na zaváranie, ale soľ. Preto sa im nekazili zuby a nepriberali.

Text a foto Jana Majdanová Durajová

Viac nájdete na : https://www.baja.sk/kontakt/

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Žiarivé farby a extravagantné modely, to je elixír proti starnutiu. Ste úžasní a tak to má byť!

Fotograf Ari Seth Cohen mal veľmi blízky vzťah k svojej babičke, ktorá bola jeho veľkou…

8 hodín pred

Potrebujem zhodiť a aj žalúdok si už žiada ľahšie stráviteľné jedlá, hovorí pani Veronika. Zaujalo ma nakličovanie zo semien.

V poslednej dobe sa začínam viac zaujímať o zdravú výživu, menej mäsa, menej spracované potraviny…

8 hodín pred

Môj recept na vynikajúce silvestrovské chlebíčky

Chlebík si vždy upečiem sama, aby bol úplne čerstvý (viď. staršie recepty). Majonézu tiež robím…

8 hodín pred

Prečo ľudia žijú v ilúziách?

A je po Vianociach. Ešte si užijeme novoročné sviatky a potom kto chce kam, pomôžme…

8 hodín pred

Jeme oveľa viac ako potrebujeme! Z jedla a vecí okolo neho sa stal biznis, bez ktorého si už nevieme fungovanie našej civilizácie ani predstaviť!

Priatelia, tak už to máme za sebou. "Rizky" sa minuli, šalátu došla záručná lehota a…

11 hodín pred

Ak neviete, kde je epicentrum nášho zdravia, prečítajte si tento článok

Údajne sme tak zdraví, ako zdravé je naše črevo – počuli ste už túto múdrosť?…

1 deň pred