Reklama

Najčítanejšie

„Vyzujem korčule a už aj sa pustím do pečenia čerešňovo-makovej štrúdle“

Takáto je mama známej moderátorky Eriky Barkolovej. Elle Šajdová miluje šport, pohyb. V lete je to najmä bicykel, kolieskové korčule a v zime lyže. Kondíciu má takú dobrú ako jej dcéra. Ale či Erika vie upiecť ťahanú štrúdľu, to nám Elle tiež prezradila.

Ako ju robí?

„Naučila ma ju robiť moja stará mama. Ona však robila iba jednu, aj moja mamina, ale ja pre veľký dopyt musím upiecť tri. No moje pokolenie sa to naučiť nechce. Na jednu štrudľu potrebujem cca 25 až 30 dkg hladkej múky. Do hrnčeka dám asi 2 dcl teplej vody a rozpustím 3 male lyžičky cukru a medzi prsty trochu soli. Pomaly prilievam cukrovú vodu a miesim 20 minút cesto, až kým sa netvoria bubliny. Robím z kila múky, takže cesto rozdelím na tri časti, naolejujem dosku a prikryjem hrncami, každé cesto zvlášť. Na stôl si pripravím plachtu, dobre ju pomúčim polohrubou mukou. Cesto opäť naolejujem, trochu rozvaľkám a potom vyťahujem dokola.

Potom posypem makom, rozdelím čerešne, cukor, aj škoricový, potriem olejom a odtrhnem konce. A nasleduje zavinutie pomocou tej plachty. Najprv boky a potom zatáčam zdola. Trochu krkolomné je dať tú štrúdľu na plech, no chce to trochu grif.

Pečiem cca pol hodinu na 180 stupňov, ale možno som mala dať ešte viac. Nemám ju tentokrát až takú chrumkavú. Pred tým, ako ju dávam piecť, ju poťapkám ešte olejom a aj plech natriem olejom. Keď ju vyberiem, prikryjem papierom na pečenie a dám ešte cez ňu utierku.

Text a foto Elle Šajdová

Ilustračná foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Všetky staré hodnoty stratili hodnoty. Zamyslenie našej krajanky v Kanade.

S akou ľahkosťou sa púšťajú starého, tradícií, osvedčených návodov ako žiť?! Ktoré už síce dávno…

13 hodín pred

Môj život sa začal po päťdesiatke. S mojim manželom som sa zoznámila cez zoznamku

S manželom som sa zoznámila na zoznamke, potom sme sa pol roka rozprávali cez skype,…

14 hodín pred

Máte radi ostrokyslú polievku? Tak tu je recept podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…

14 hodín pred

Väčšina ľudí chce počuť pravdu, ale mnohí len dovtedy, kým sa ich to netýka

V dnešnej dobe je pravda často vnímaná ako univerzálna hodnota, ktorú by mal každý rešpektovať…

20 hodín pred

Áno, to sú tie isté ženy. Vďaka šikovnej vizážistky sú zrazu krásne a sebavedomé!

Chodia za ňou klientky z celej Českej republiky, ale aj spoza hraníc. Je to krásna…

1 deň pred

Každá z nás by mala mať aspoň jednu fotku – tzv. cicušnú. Čo vy na to? 

Už som sa fotila "fšelibársgde," ale v nákladnom výťahu veru ešte nie. Vysvetlením ale je,…

1 deň pred