Vyskúšajte tekvicový džem s orechami, alebo hruškové pyré s vanilkou
Tekvicový džem s orechami
Doba prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: asi 5 pohárov à 200 ml
Prísady:
1 kg tekvice Hokkaido (nelúpanej, očistenej a nakrájanej na malé kúsky
200 ml vody
100 g vlašských orechov
1 PL orechového oleja
1 chemicky neošetrená limetka
1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr. Oetker
500 g cukru
Príprava:
Na prípravu džemu vložíme do väčšieho hrnca tekvicu, zalejeme vodou a asi 20 minút ju povaríme do mäkka. Tekvicu necháme vychladnúť a potom ju rozmixujeme tyčovým mixérom.
Orechy orestujeme na suchej panvici, necháme ich vychladnúť. Potom ich nasekáme nožom a zmiešame s olejom.
Z limetky nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu.
Obsah balíčka Gelfix zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do hrnca. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zbytok cukru, orechy s olejom, kôru a šťavu z limetky a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve uvareného džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker.
Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Upozornenie: Použitím orechov sa doba trvanlivosti džemu skráti maximálne na 4 mesiace.
Hruškové pyré s vanilkou
Doba prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: asi 5 pohárov à 200 ml
Prísady:
1 kg hrušiek (olúpaných a nakrájaných na kúsky)
1 balenie Vanilkového struku „Bourbon“ Dr. Oetker
šťava z 1 citróna
1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr. Oetker
350 g cukru
Príprava:
Na prípravu pyré vložíme do väčšieho hrnca kúsky hrušiek a rozmixujeme ich ponorným mixérom. Vanilkový struk po dĺžke rozkrojíme a vložíme do hrnca. Pridáme šťavu z citróna.
Obsah balíčka Gelfix zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do hrnca. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zbytok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve uvareného pyré. Ak je pyré po vychladnutí málo tuhé, vmiešame 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker.
Odoberieme struk a prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Ak sú hrušky veľmi tvrdé, krátko ich povaríme s 200 ml vody a potom rozmixujeme.
Leave a Comment