Vynikajúce domáce džemy, aké nikde nekúpite

Marhuľovo-nektárinkový džem so sektom

Vystačí na: asi 5 pohárov à 350 ml
Doba prípravy: asi 30 minút

Prísady:
600 g marhúľ (očistených a vykôstkovaných)
600 g nektáriniek (očistených a vykôstkovaných)
200 ml sektu
1 balenie Želírovacieho cukru Super 3 : 1 Dr.Oetker

Príprava:
1. Na prípravu džemu marhule a nektárinky čiastočne rozmixujeme vo veľkom hrnci pomocou ponorného mixéra. Pridáme sekt a želírovací cukor. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
2. Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
3. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP: Sekt môžeme nahradiť grapefruitovým džúsom.

Jablkovo-mirabelkový džem s ciderom

Vystačí na: asi 3 poháre à 350 ml
Doba prípravy: asi 40 minút

Prísady:
400 g jabĺk (olúpaných a nakrájaných alebo nastrúhaných)
400 g mirabeliek (očistených, vykôstkovaných a nakrájaných)
3 vetvičky čerstvého citrónového tymianu
1 balíček Želírovacieho cukru Extra 2 : 1 Dr.Oetker
200 ml cideru (jablčný kvasený nápoj)

Príprava:
1. Na prípravu džemu vložíme do hrnca jablká s mirabelkami, umyté vetvičky tymianu, želírovací cukor a dobre premiešame. Prilejeme cider. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
2. Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
3. Odoberieme vetvičky tymianu, prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIPY:
– Čerstvý tymian možno nahradiť 2 PL sušeného tymianu, ktorý povaríme s džemom v čajovom vrecku.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Za 9 mesiacov som schudla 33 kg, hovorí Elena Furdová (69). Ako?

Už som zavadzala sama sebe. Nebola som schopná nič poriadne urobiť a to nehovorím o…

10 minút pred

O vnúčatá sa bojím viac, ako ich rodičia, hovorí traumatológ Jozef Kubašovský

Úrazový chirurg, dlhoročný športový lekár a autor mnohých odborných publikácií MUDr. Jozef Kubašovský lieči a…

11 minút pred

Človek musí robiť dôležité životné rozhodnutia vtedy, keď ešte nemôže a nevie posúdiť, či sú správne!

Začnem základnou školou. Po jej skončení, sa každý musí rozhodnúť, ako ďalej. Tí, ktorí krásne…

12 minút pred

Kto je táto štýlová žena (70), alebo ako sa oblieka Parížanka, ktorá sa nebojí staroby?

Keďže sa vám  Linda V Wright veľmi páčila, navštívili sme jej instagram a dozvedeli sme…

17 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

24 hodín pred

Nechtík lekársky, bylinka cenená zlatom

Prírodné liečiteľstvo je staré ako ľudstvo samotné. Hľadanie pomoci v sile rastlín pochádza z ďalekej…

1 deň pred