Recepty

Výborné perníčky

Cesto musí zrieť 4 dni a potom sa z neho môže odoberať a piecť 4 mesiace.
1050 g hladkej múky
450 g práškového cukru
360 g medu
6 stredných vajec
3 čajové lyžičky sódy bicarbóny
4 polievkové lyžice perníkové korenie- z toho 2 PL mletá škorica, aníz, fenikel, badián,klinčeky
strúhaná citrónová kôra

Spracujeme lepivé cesto a dáme pomúčené do sáčka alebo do nádoby zrieť. Ak obschne, zatočíme do vlhkej utierky. Po zretí znova spracujeme a pečieme najlepšie na mastnom papieri. Vyváľkáme na 3-4 mm a pečieme 10 minút pri teplote 200 stupňoch. Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom a po upečení tiež . Ešte horúce odkladáme na drevený povrch.

Text a foto Ľubica Žugecová

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: pečenie

Nedávne články

Neodkladajte nič na potom, lebo sa ľahko môže stať, že si to ani neužijete!

Tak ako veľa starších ľudí, aj moja matka mala na poličkách v obývačke všeličo. Brúsené…

3 hodiny pred

„Musíme myslieť na zadné kolieska,“ ešte aj dnes počujem môjho, otca ako zdôrazňoval tento fakt

Dnes sme celá rodina sedeli pri obede a veľa sme sa rozprávali. Stará i mladá…

14 hodín pred

Zabúdame, že život je krátky. Povedz ľuďom dnes, že ti na nich záleží…

Zabúdame, že život je krátky. Zabúdame povedať ľudom na ktorých nám záleží, že ich máme…

14 hodín pred

Odporcovia a zástancovia červeného mäsa. Radí MUDr. Karol Džupa.

Hlavné výhrady odporcov aj zástancov červeného mäsa sa opierajú o rôzne štúdie. Jedna z nich…

14 hodín pred

O Petre Tothovej, ktorej sa splnila túžba stať sa raz šperkárkou a možno s touto korunkou už aj svetoznámou

Originálne dielka tejto mladej ženy si môžete pozrieť na jej stránke. Teraz sa mame dvoch…

14 hodín pred

„Na psychiku seniorov počas vianočných sviatkov vplýva aj strata životného partnera,“ hovorí primárka oddelenia dlhodobo chorých

Vianoce sú časom, keď nikto nemá byť sám. Platí to aj o senioroch, pre ktorých môžu…

14 hodín pred