Cesto musí zrieť 4 dni a potom sa z neho môže odoberať a piecť 4 mesiace.
1050 g hladkej múky
450 g práškového cukru
360 g medu
6 stredných vajec
3 čajové lyžičky sódy bicarbóny
4 polievkové lyžice perníkové korenie- z toho 2 PL mletá škorica, aníz, fenikel, badián,klinčeky
strúhaná citrónová kôra
Spracujeme lepivé cesto a dáme pomúčené do sáčka alebo do nádoby zrieť. Ak obschne, zatočíme do vlhkej utierky. Po zretí znova spracujeme a pečieme najlepšie na mastnom papieri. Vyváľkáme na 3-4 mm a pečieme 10 minút pri teplote 200 stupňoch. Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom a po upečení tiež . Ešte horúce odkladáme na drevený povrch.
Text a foto Ľubica Žugecová
Tak ako veľa starších ľudí, aj moja matka mala na poličkách v obývačke všeličo. Brúsené…
Dnes sme celá rodina sedeli pri obede a veľa sme sa rozprávali. Stará i mladá…
Zabúdame, že život je krátky. Zabúdame povedať ľudom na ktorých nám záleží, že ich máme…
Hlavné výhrady odporcov aj zástancov červeného mäsa sa opierajú o rôzne štúdie. Jedna z nich…
Originálne dielka tejto mladej ženy si môžete pozrieť na jej stránke. Teraz sa mame dvoch…
Vianoce sú časom, keď nikto nemá byť sám. Platí to aj o senioroch, pre ktorých môžu…
Leave a Comment