Reklama

Aktuálne

Všetko o vitamíne C. Viete, že existuje aj infúzna liečba vitamínom C, ktorá výrazne posilní imunitu?

Väčšina zvierat ho dokáže vyprodukovať z cukru. Človek nie a jeho denná spotreba vitamínu C závisí len na výžive.

Vitamín C parí k najznámejším: bol objavený v roku 1700, keď bol jeho nedostatok veľmi častý vzhľadom na nízku spotrebu čerstvého ovocia a zeleniny. Najdôležitejšou funkciou tohto vitamínu je syntéza kolagénu, bielkoviny, ktorá tvorí základnú stavebnú štruktúru kostí, zubov, chrupaviek, svalov a ciev. Preto jeho nedostatok spôsobuje zhoršenie stavu kostí a zubov, krehkosť kapilár prejavujúcu sa krvácaním, kožnými a sliznicovými hematómami. Neskôr však boli objavené aj ďalšie funkcie: zlepšuje imunitný systém, hojenie rán a zlomenín, uľahčuje vstrebávanie vápnika a železa z potravín, zúčastňuje sa aj na syntéze niektorých hormónov. V dnešnej dobe spočíva najzaujímavejší účinok v preventívnom pôsobení proti nádorom, hlavne nádorom žalúdka a pažeráka. Naozaj sa zdá, že vitamín C obmedzuje vznik „nitrosamínov,“ rakovinotvorných látok, ktoré sa vytvárajú v žalúdku z dusičnanov a dusitanov, konzervačných látok používaných v potravinách typu údenín a sladových nápojov. Ako prevencia proti vytváraniu týchto látok sa v Spojených štátoch vitamín C pridáva obyčajne do niektorých potravín (mäso a salámy). V súčasnosti je jeho nedostatok veľmi vzácny, aspoň u dospelých zdravých osôb. Bolo dokázané, že oproti odporúčanej dennej dávke 60 mg sa v Taliansku konzumuje 100 mg (sever) až 120 mg (stred a juh) denne a to vďaka častej konzumácii zeleniny a ovocia. Treba však vziať do úvahy niektoré zvláštne situácie, keď potreba vitamínu C rastie.

Fajčiarom sa napríklad odporúča takmer dvojitá dávka vzhľadom k tomu, že sa metabolizmus tohto vitamínu zvyšuje o 40%. Plod ho využíva na formovanie kostí, zubov a spojovacieho tkaniva, pri kojení sa dostáva do mlieka, preto dojčiace ženy musia dostávať 90 mg a tehotné ženy 70 mg denne. Je to práve vitamín C, ktorý sa najľahšie ničí, je najviac citlivý na svetlo, teplo, nesmie byť vystavený pôsobeniu vzduchu a vody. Prevažuje v čerstvej zelenine a ovocí, ale už samotné plynutie času, teplo, zmrazenie a údenie potravín, dlhšie umývanie vo vode, krájanie a vystavenie svetlu, ale aj pridávanie jedlej sódy, aby zelenina bola krehkejšia a zachovala si svoju farbu, ho niekedy dosť podstatne zničí. Organizmus je schopný vstrebať ho optimálnym spôsobom, ak je podávaný v rozdelených dávkach v priebehu dňa, najlepšie s jedlom. Príznaky nadmerného používania vitamínu C sa zriedka vyskytujú a objavujú sa len v prípade naozaj vysokých dávok ( 6 – 10 g denne). Prejavujú sa nepríjemné kŕče v črevách a preháňanie, čo pravdepodobne spôsobuje jeho vysoká kyslosť. Z rovnakého dôvodu sa odporúča ľudom, ktorí trpia na žalúdočné vredy, aby ho používali len striedmo. U niektorých náchylných osôb sa môžu prejaviť záchvaty dny a vytváranie ľadvinových kameňov.

Ideálna diéta

Výživa s optimálnym obsahom vitamínu C by mala:

  • byť bohatá na potraviny rastlinného pôvodu
  • byť pestrá a kompletná tak, aby dodávala nielen vitamín C, ale aj vitamíny skupiny B, vitamíny A a E (   posilňuje ich účinky, vápnik a železo, u ktorého uľahčuje vstrebávanie
  • obsahovať len málo alkoholu a cigariet, čo obmedzuje jeho vstrebávanie
  • byť zložená zo surových jedál, len krátko sparených, varených v malom množstve vody alebo v mikrovlnnej rúre
  • zahrňovať predovšetkým čerstvé jedlá, ktoré nesmú byť dlho ponorené vo vode, vystavené vzduchu a svetlu, musia sa konzumovať ihneď po umytí a nakrájaní.

Aby na tanieri nechýbal

Všetky citrusy majú takmer rovnaký obsah vitamínu C. najbohatšie sú však klementínky (54 mg). V tesnom závese sú pomaranče (50 mg), citróny (49 mg) a grapefruit (40 mg). Mandarinky (42 mg) obsadzujú posledné miesto.

Karfiol, ružičkový kel a brokolica sú skvelým zdrojom vitamínu C.

Málokto vie, že liči dodáva rovnaké množstvo vitamínu C ako citrón (49 mg). Cennou alternatívou sú jahody, letný melón, mango a maliny.

Pokiaľ ide o strukoviny, malé množstvo sa vyskytuje v bôboch (33 mg), v čerstvom hrášku (30 mg) a vo fazuľke ( 18 mg).

Hrsť čerstvej petržlenovej vňate (cca 10 g) umytej pod tečúcou vodou obsahuje 16 mg vitamínu C.

V mäse sa tento vitamín nevyskytuje, výnimkou je len pečienka a ľadvinky. Nie je ani v rybách a vajciach. V mlieku a v mliečnych výrobkoch ho je len veľmi málo.

Papriky sú na tento vitamín bohaté: dávajte prednosť červeným a žltým paprikám (166 mg) pred zelenými (127 mg) a jedzte ich surové. Aj feferónka je skvelým zdrojom (229 mg).

100 g čerstvých nových zemiakov dodá 28 mg vitamínu C. Po 1 – 3 mesiacoch sa ho stratí 30%, po 6-9 mesiacoch až 75%. Veľká časť sa odstráni čistením surových zemiakov. Pri smažení sa stratí 30-35% vitamínu C. Lepšie je zemiaky kupovať v menších dávkach a uchovávať ich v tme.

Kiwi je výborným zdrojom, obsahuje ho viac ako ostatné ovocie: 85 mg v 100 g. Jedno kiwi denne teda stačí pokryť dennú potrebu zdravého dospelého nefajčiara.

Guava (tropický plod veľký ako citrón) a ríbezle a to ako čierne, tak červené, to sú plody najbohatšie na vitamín C: 200 – 240 mg na 100 g gramov produktu.

Z listovej zeleniny je na vitamín C najbohatšia rukola (110 mg), nasleduje šalát (59 mg), špenát (54 mg) a zelená čakanka (46 mg).

Obilniny ho neobsahujú, výnimkou je sladká kukurica (7 mg).

Vitamín C je silný antioxidant, ktorý je veľmi dôležitý pre normálny chod nášho organizmu s preukázanými pozitívnymi účinkami na náš imunitný systém. Ľudský organizmus si ho však nedokáže vytvoriť a je tak odkázaný na jeho príjem v určitých potravinách, predovšetkým v ovocí a zelenine. Tento príjem je určite dôležitý, avšak väčšinou nedostačujúcí. Ak chcete svoju imunitu naozaj naštartovať, vyskúšajte infúznu terapiu s vitamínom C. Pri akejkoľvek zvýšenej psychickej alebo fyzickej záťaži, strese, pri ochoreniach alebo pri akútnych a chronických zápalových či nádorových ochoreniach dochádza k značnému zvýšeniu spotreby tohto vitamínu. Intravenóznym podaním možno túto spotrebu efektívne kompenzovať, pretože vitamín C tak môže dosiahnuť oveľa vyššiu, teda potrebnú úroveň v krvi, keďže podaním ústami sa nedá docieliť. Preventívne podávanie vitamínu C infúznou cestou potom výrazne posilňuje imunitný systém nášho tela. Jedná sa o prevenciu zdravia, ktorá je bez bolesti, bez námahy.

Foto Pixabay.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Janka, ako sa cíti váš manžel, rodený Nemec na Slovensku? Prečo ste sa sem presťahovali?

Môj životný príbeh som už raz pre Superbabky napísala. Zhrniem len, že po 13. rokoch…

11 minút pred

Snehová pena na ozdobenie akéhokoľvek pečiva

Môžeme ju použiť na ozdobenie akéhokoľvek pečiva. Potrebujeme: 4 bielká z veľkých, alebo 5 bielkov…

30 minút pred

Krásne vyznanie matke Anne od dcéry Diany!

V bežnom živote býva pomerne časté, že rodičia sú hrdí na svoje šikovné deti. Ja…

4 hodiny pred

Maldivy, či pohrebné sporenie? Vyberte si.

Že príde kráľ Karol III. s Camillou do Slovenskej sporiteľne a keď sa po viac…

20 hodín pred

Recept na zemiakové pirohy plnené bryndzou

Cesto: (uvarené najemno nastrúhané) 500 g zemiaky 500 g polohrubá múka 1 ks vajce soľ…

1 deň pred