Tento recept pochádza z Ameriky, ale aj u nás je už tiež veľmi obľúbený. My vám ho teraz ponúkame tak, ako vajcia Benedikt pripravuje veľmi populárna nemecká dvojica kuchárov Martina a Moritz, ktorí už veľa rokov spolu varia pre nemecké televízne stanice.
Princíp je pomerne jednoduchý: opražené toasty z bieleho chleba, na tom šunka a na vrchu vajíčko s holandskou omáčkou! Úžasne chutná kombinácia, trošku zložitejšia na prípravu a tak niet divu, že si to človek radšej objedná v reštaurácii. Ale možno podľa receptu Martiny a Moritza si ich pripravíte na nedeľné raňajky.
Recept je pre 4 osoby
Sauce hollandaise
Ďalej
Príprava:
Najskôr omáčka: ocot a biele víno varíme v hrnci a pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok (kto má rád, aj chilli). Žĺtka zmiešame so šľahačkou a pridáme do hrnca s octom a vínom, za stáleho miešania postupne pridáme kocky masla aj so zvyškom šľahačky. Miešame na miernom plameni dovtedy, kým sa všetko nespojí do hladkej omáčky.
Vo vysokej nádobe zohrejeme vodu s ocotom. Vriacu vodu vareškou“rozvírime dookola“. Postupne pridávame vajcia jedno po druhom a pri veľmi miernom vare necháme vo vode 3-4 minúty.
Keď je všetko pripravené, musíme konať veľmi rýchlo, osmažíme šunku na oboch stranách na troške masla a položíme ju na toasty.
Na vrch položíme varené vajíčko a zalejeme omáčkou Hollandaise. Posypeme pažítkou a okamžite podávame.
Na pitie: Zelený alebo iný raňajkový čaj.
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Leave a Comment