Aktuálne

Víkendové raňajky – vajcia Benedikt

Tento recept pochádza z Ameriky, ale aj u nás  je už  tiež veľmi obľúbený. My vám ho teraz ponúkame tak, ako vajcia Benedikt pripravuje veľmi populárna nemecká dvojica kuchárov Martina a Moritz, ktorí už veľa rokov spolu varia pre nemecké televízne stanice.


Princíp je pomerne jednoduchý: opražené toasty z bieleho chleba, na tom šunka a na vrchu vajíčko s holandskou omáčkou! Úžasne chutná kombinácia, trošku zložitejšia na prípravu a tak niet divu, že si to človek radšej objedná v reštaurácii. Ale možno podľa receptu Martiny a Moritza si ich pripravíte na nedeľné raňajky.

Recept je pre 4 osoby

Sauce hollandaise

  • 1 polievková lyžica vinného octu
  • 1 polievková lyžica bieleho vína
    soľ
    korenie
    2 žĺtky
    100 g masla ( kocky)
    m
    uškátový oriešok
    c
    hilli

Ďalej

  • 4 vajcia
    2 lyžice octu
    4 plátky varenej šunky (hrúbka asi 3 mm)
    1 polievková lyžica masla
    4 plátky bieleho chleba
    soľ
    korenie
    pažítka

Príprava:

Najskôr omáčka: ocot a biele víno varíme v hrnci a pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok (kto má rád, aj chilli).  Žĺtka zmiešame so šľahačkou a pridáme do hrnca s octom a vínom, za stáleho miešania postupne pridáme  kocky masla aj so zvyškom šľahačky. Miešame na miernom plameni dovtedy, kým sa všetko nespojí do hladkej omáčky.
Vo vysokej nádobe zohrejeme
vodu  s ocotom. Vriacu vodu vareškou“rozvírime dookola“. Postupne pridávame vajcia jedno po druhom a pri veľmi miernom vare necháme vo vode  3-4 minúty.
Keď je všetko pripravené, musíme konať veľmi rýchlo, osmažíme šunku na oboch stranách na troške  masla a položíme ju na toasty.
Na vrch položíme  varené vajíčko a zalejeme omáčkou  Hollandaise. Posypeme pažítkou a okamžite podávame.

Na pitie: Zelený alebo iný raňajkový čaj.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

52 minút pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

3 hodiny pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

15 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

15 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

18 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

1 deň pred