Kategórie: Recepty

Veľkonočné recepty

Lemon tart   

na veľkonočnú pohodu

Na cesto:

  • 130 g polohrubej múky
  • 40 g práškového cukru
  • ½ KL soli
  • 120 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 2 vajcia

Na náplň:

  • 200 g nátierkového masla
  • 90 g cukru
  • 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
  • šťava z 2 citrónov
  • 2 vajcia
  • 1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr.Oetker
  • Farba gélová potravinárska žltá Dr.Oetker

Na ozdobenie:

  • 300 g kyslej smotany
  • 1 chemicky neošetrený citrón
  • lístky mäty alebo medovky

 

Ešte potrebujeme:

  • koláčovú formu (Ø 27 cm)
  • elektrický ručný šľahač

1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom a soľou. Pridáme maslo alebo margarín, vajcia a ručne vypracujeme do hladka. Cesto rovnomerne nanesieme na dno a na okraje vymastenej a múkou vysypanej formy. Na niekoľkých miestach cesto poprepichujeme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 15 minút

2. Korpus necháme mierne vychladnúť.

3. Na prípravu náplne v mise vyšľaháme nátierkové maslo s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou šťavou, vajcami, kôrou a farbou elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do hladka. Náplň nanesieme na korpus. Vložíme do rúry a dopečieme pri rovnakej teplote ako v bode 1.

Doba pečenia: asi 30 minút

4. Na horúci koláč nanesieme kyslú smotanu, uhladíme a necháme vychladnúť.

5. Na ozdobenie nakrájame citrón na tenké plátky a poukladáme ich na koláč. Prikrášlime lístkami mäty alebo medovky a odložíme do chladničky.

 

Mrkvové muffiny

 od zajačika

Na cesto:

  • 2 vajcia
  • 120 g trstinového cukru
  • 1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker
  • ½ KL Arómy vanilkovej Dr.Oetker
  • 1 PL javorového sirupu
  • 100 ml oleja
  • 180 g polohrubej múky
  • 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
  • štipka soli
  • 3 stredne veľké mrkvy
  • 70 g vlašských orechov

 

  • Na krém:
  • 200 g nátierkového masla
  • 90 g práškového cukru
  • 1 KL javorového sirupu šťava z ½ citróna
  • 50 g zmäknutého masla

Na ozdobenie:

  • 1 balíček Marcipánu Dr.Oetker
  • Farba gélová potravinárska červená Dr.Oetker
  • Farba gélová potravinárska žltá Dr.Oetker
  • Farba gélová potravinárska zelená Dr.Oetker

Ešte potrebujeme:

  • formu na muffiny
  • 12 papierových košíčkov na muffiny
  • elektrický ručný šľahač
  • cukrárske vrecko s hladkou trubičkou

1.Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom, škoricovým cukrom, arómou, sirupom a olejom elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou a vyšľaháme dohladka. Nakoniec vmiešame nahrubo nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy. Cesto nanesieme do košíčkov vo forme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.Elektrická rúra: 170 °C

Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 30 minút

2. Muffiny necháme vychladnúť.

3. Na prípravu krému v mise vyšľaháme nátierkové maslo s cukrom, sirupom, citrónovou šťavou a maslom elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Krémom naplníme cukrárske vrecko a nanesieme na vychladnuté muffiny.

4. Na ozdobenie zafarbíme ¾ marcipánu červenou a žltou gélovou farbou tak, aby sme získali oranžovú farbu. Na pracovnej ploche posypanej práškovým cukrom vytvoríme valček, ktorý rozdelíme na 12 rovnakých dielov a vytvarujeme mrkvičky. Zvyšok marcipánu zafarbíme zelenou gélovou farbou a vytvoríme vňať. Mrkvičky prikrášlime vňaťou a nanesieme na povrch krému. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.

 

 

 

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: Veľká noc

Nedávne články

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

8 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

8 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

11 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

19 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

1 deň pred

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta?

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…

2 dni pred