V zime ako keby ste našli

Pikantné zmesi

Leto ponúka svoje dary plnými náručami, prečo teda neuchovať niektoré z týchto lahôdok na dobu, kedy bude o ne núdza?

Paprikový mix

Na 2 poháre (každý asi 500 ml) si pripravíme:

2 zelené a 2 červené papriky ( asi 800 g), 6 stredne veľkých cibúľ, 4 lyžice oleja, 1 lyžičku naloženého zeleného korenia, 1 červenú feferónku, 12 lyžíc vínneho octu, soľ, 4 lyžičky cukru, biele korenie, na ozdobenie pred podávaním : kocky cibule, naložené zelené korenie a chilli.

1. Papriky umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky – oddelene zelené a červené. Cibuľu očistíme a nahrubo nasekáme.

2. Zelený mix: V hrnci zahrejeme 2 lyžice oleja a na ňom podusíme polovicu cibule kým nezosklovatie.. Pridáme zelenú papriku a zelené korenie a všetko spoločne dusíme pod pokrievkou približne 5 minút. Občas zamiešame.

3. Červený mix : feferónku umyjeme, odstránime jadierka a nadrobno nakrájame. V hrnci zohrejeme zvyšný olej a podusíme na ňom feferónku a zvyšnú cibuľu. Pridáme červené papriky a všetko pod pokrievkou dusíme asi 5 minút. Občas zamiešame.

4. Do každého z mixov zamiešame 6 lyžíc vínneho octu, 4 lyžice vody, asi pol lyžičky soli a 2 lyžičky cukru a povaríme nezakryté pri občasnom miešaní približne 40 minút do zhustnutia.

5. Obe zmesi rozmixujeme, podľa potreby dochutíme bielym korením a prisolíme. Ešte horúce naplníme do pohárov a ihneď uzavrieme. Hodí sa ako príloha k minútkam. Pri podávaní posypeme červený mix cibuľou a chilli, zelený kockami cibule a naloženým zeleným korením.

Zeleninový šalát

Na 6 pohárov (každý asi 750 ml) si pripravíme:

600 g šalotky, 4 strúčiky cesnaku, 3 lyžičky soli, 3 lyžice farebného korenia, 4 bobkové listy, 1 kg šampiňónov, 2 kg cukety, trošku kôpru a rozmarínu.

1. Šalotku a cesnak očistíme. Šampiňóny očistíme a umyjeme. Cesnak nakrájame na tenké plátky, spolu so šalotkou ho vložíme do 2,5 l vriacej vody a asi 2 minúty povaríme. Pridáme soľ, korenie, bobkový list a šampiňóny a varíme ešte približne 5 minút.

2. Cukety očistíme ( veľké olúpeme, rozkrojíme a odstránime jadierka), umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky. Bylinky umyjeme a odtrhneme lístočky. Všetky prísady rovnomerne rozdelíme do pripravených pohárov a doplníme ich povarenou zmesou cibule a šampiňónov asi 2 cm pod okraj. Poháre pevne uzavrieme.

3. Plech naplníme vodou do výšky asi 1 cm a vložíme do neho poháre so šalátom tak, aby sa navzájom nedotýkali. Sterilizujeme v mierne predhriatej rúre ( elektrický sporák 150 stupňov, plyn 1 stupeň) asi 2,5 hodiny. Podľa potreby dolievame vodu. Šalát je výborný ako predjedlo, i ako príloha.

Rajčiny so syrom

Pre 8 osôb si pripravíme:

500 g mozzarelly alebo ovčieho syra, 400 g rajčín, 2 strúčiky cesnaku, 1 feferónku, 1 zväzok bazalky, 250 ml oleja (najlepšie olivového), soľ, korenie, feferónky na ozdobenie.

1. Syr nakrájame na plátky. Rajčiny umyjeme a tiež nakrájame na plátky. Cesnak ošúpeme a pokrájame na štvrtiny. Feferónku umyjeme, rozkrojíme, odstránime jadierka a dužinu na jemno nasekáme. Bazalku umyjeme, dosucha utrieme a odtrhneme lístky.

2. Syr, rajčiny a bazalku striedavo navrstvíme do veľkého pohára alebo sklenenej nádoby. Olej zmiešame s nasekanou feferónkou, cesnakom, soľou, korením a prelejeme ním naložený syr a rajčiny. Prikryjeme a necháme na chladnom mieste minimálne 12 hodín marinovať. Podávame s bielym chlebom a ozdobené feferónkou ako predjedlo alebo ľahkú večeru. V chladničke vydrží až 8 dní.

Melónové čatní

Na 12 pohárov (každá asi 400 ml) si pripravíme:

Asi 1,3 kg cukrového melónu, 250 g červenej cibule, 1 lyžicu horčicových semienok, 2 lyžičky naloženého zeleného korenia, 250 g cukru, 150 ml vinného octu, 1 lyžičku soli, ½ lyžičky korenia, 2 lyžice karí, trošku tymiánu.

1. Melón rozkrojíme na štvrtiny, odstránime jadierka, odkrojíme kôru a dužinu nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a nadrobno nakrájame. Melón, cibuľu a všetky prísady okrem tymiánu vložíme do hrnca, privedieme do varu a varíme asi 30 minút do zhustnutia. Občas premiešame.

2. Tymián opláchneme, otrháme lístky a vmiešame do zmesi. Horúcim čatní plníme pripravené poháre a uzavrieme. Je to vynikajúca príloha k rybám a fondue.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: zima

Nedávne články

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

1 minúta pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

12 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

12 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

15 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

23 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred