Pikantné zmesi
Leto ponúka svoje dary plnými náručami, prečo teda neuchovať niektoré z týchto lahôdok na dobu, kedy bude o ne núdza?
Na 2 poháre (každý asi 500 ml) si pripravíme:
2 zelené a 2 červené papriky ( asi 800 g), 6 stredne veľkých cibúľ, 4 lyžice oleja, 1 lyžičku naloženého zeleného korenia, 1 červenú feferónku, 12 lyžíc vínneho octu, soľ, 4 lyžičky cukru, biele korenie, na ozdobenie pred podávaním : kocky cibule, naložené zelené korenie a chilli.
1. Papriky umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky – oddelene zelené a červené. Cibuľu očistíme a nahrubo nasekáme.
2. Zelený mix: V hrnci zahrejeme 2 lyžice oleja a na ňom podusíme polovicu cibule kým nezosklovatie.. Pridáme zelenú papriku a zelené korenie a všetko spoločne dusíme pod pokrievkou približne 5 minút. Občas zamiešame.
3. Červený mix : feferónku umyjeme, odstránime jadierka a nadrobno nakrájame. V hrnci zohrejeme zvyšný olej a podusíme na ňom feferónku a zvyšnú cibuľu. Pridáme červené papriky a všetko pod pokrievkou dusíme asi 5 minút. Občas zamiešame.
4. Do každého z mixov zamiešame 6 lyžíc vínneho octu, 4 lyžice vody, asi pol lyžičky soli a 2 lyžičky cukru a povaríme nezakryté pri občasnom miešaní približne 40 minút do zhustnutia.
5. Obe zmesi rozmixujeme, podľa potreby dochutíme bielym korením a prisolíme. Ešte horúce naplníme do pohárov a ihneď uzavrieme. Hodí sa ako príloha k minútkam. Pri podávaní posypeme červený mix cibuľou a chilli, zelený kockami cibule a naloženým zeleným korením.
Na 6 pohárov (každý asi 750 ml) si pripravíme:
600 g šalotky, 4 strúčiky cesnaku, 3 lyžičky soli, 3 lyžice farebného korenia, 4 bobkové listy, 1 kg šampiňónov, 2 kg cukety, trošku kôpru a rozmarínu.
1. Šalotku a cesnak očistíme. Šampiňóny očistíme a umyjeme. Cesnak nakrájame na tenké plátky, spolu so šalotkou ho vložíme do 2,5 l vriacej vody a asi 2 minúty povaríme. Pridáme soľ, korenie, bobkový list a šampiňóny a varíme ešte približne 5 minút.
2. Cukety očistíme ( veľké olúpeme, rozkrojíme a odstránime jadierka), umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky. Bylinky umyjeme a odtrhneme lístočky. Všetky prísady rovnomerne rozdelíme do pripravených pohárov a doplníme ich povarenou zmesou cibule a šampiňónov asi 2 cm pod okraj. Poháre pevne uzavrieme.
3. Plech naplníme vodou do výšky asi 1 cm a vložíme do neho poháre so šalátom tak, aby sa navzájom nedotýkali. Sterilizujeme v mierne predhriatej rúre ( elektrický sporák 150 stupňov, plyn 1 stupeň) asi 2,5 hodiny. Podľa potreby dolievame vodu. Šalát je výborný ako predjedlo, i ako príloha.
Pre 8 osôb si pripravíme:
500 g mozzarelly alebo ovčieho syra, 400 g rajčín, 2 strúčiky cesnaku, 1 feferónku, 1 zväzok bazalky, 250 ml oleja (najlepšie olivového), soľ, korenie, feferónky na ozdobenie.
1. Syr nakrájame na plátky. Rajčiny umyjeme a tiež nakrájame na plátky. Cesnak ošúpeme a pokrájame na štvrtiny. Feferónku umyjeme, rozkrojíme, odstránime jadierka a dužinu na jemno nasekáme. Bazalku umyjeme, dosucha utrieme a odtrhneme lístky.
2. Syr, rajčiny a bazalku striedavo navrstvíme do veľkého pohára alebo sklenenej nádoby. Olej zmiešame s nasekanou feferónkou, cesnakom, soľou, korením a prelejeme ním naložený syr a rajčiny. Prikryjeme a necháme na chladnom mieste minimálne 12 hodín marinovať. Podávame s bielym chlebom a ozdobené feferónkou ako predjedlo alebo ľahkú večeru. V chladničke vydrží až 8 dní.
Na 12 pohárov (každá asi 400 ml) si pripravíme:
Asi 1,3 kg cukrového melónu, 250 g červenej cibule, 1 lyžicu horčicových semienok, 2 lyžičky naloženého zeleného korenia, 250 g cukru, 150 ml vinného octu, 1 lyžičku soli, ½ lyžičky korenia, 2 lyžice karí, trošku tymiánu.
1. Melón rozkrojíme na štvrtiny, odstránime jadierka, odkrojíme kôru a dužinu nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a nadrobno nakrájame. Melón, cibuľu a všetky prísady okrem tymiánu vložíme do hrnca, privedieme do varu a varíme asi 30 minút do zhustnutia. Občas premiešame.
2. Tymián opláchneme, otrháme lístky a vmiešame do zmesi. Horúcim čatní plníme pripravené poháre a uzavrieme. Je to vynikajúca príloha k rybám a fondue.
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Leave a Comment