Holandsko je jedna z najunikátnejších krajín v útulnom kúte Európy, plná vysokých, zdravých a priamočiarych ľudí so zvláštnou láskou k oranžovej farbe. Frank Sinatra povedal, že „oranžová je najšťastnejšia farba.“ Súhlasím, niečo na tom je. Holanďania chodia v drevákoch, žijú vo veterných mlynoch, v zime korčuľujú, jazdia iba na bicykloch, milujú syry a každý je hrdým majiteľom aspoň jednej tulipánovej cibuľky. Pravda alebo mýtus? Áno, nie či možno. V každom prípade je Holandsko známe aj svojou jedinečnou omáčkou. Jej pôvod síce nie je až taký jasný, ale predsa len je holandská. Obstála v skúške s časom a svojou výnimočnou chuťou a penovou textúrou prežila každý trend. Ak si chcete na nej pochutnať, môžete si ju naservírovať k zelenine, rybám alebo k vynikajúcemu vajíčku Benedikt s lososom. Príprava je veľmi jednoduchá a garantujem vám, že si jedlo doslova užijete.
Ingrediencie: Krajec chleba, ľubovoľný šalát, ½ avokáda, údený losos, vajíčko na mäkko, holandská omáčka, parmezán.
Ako na to: Začneme holandskou omáčkou. Receptov je, samozrejme, niekoľko. Šéfkuchári v holandských reštauráciách ju pripravujú na mnoho spôsobov. S grapefruitovou šťavou, žeruchou, pórom… V tomto prípade nám postačí vývar, štipka soli, kajenského korenia a vaječné žĺtky. Suroviny metličkou vyšľaháme do peny, alebo kým nám ruka neodpadne. Až potom zmes za stáleho miešania zohrievame vo vodnom kúpeli a pomaly pridávame kúsky studeného masla, aby sme omáčku chladili. Jej teplota by nemala prekročiť 65 stupňov, inak sa žĺtky zrazia a máme praženicu. Dochutíme citrónovou šťavou a udržujeme v teple. Uvaríme vajíčko na mäkko, chlieb zľahka opečieme na panvici, vystrieme naň šalát, lososa a nakrájané avokádo. Do stredu posadíme vajíčko, z jednej strany trošku zrezané, aby sa neskotúľalo, prelejeme holandskou omáčkou a posypeme parmezánom. Eet smakelijk!
Nuž, verím, že vám chutilo a potešila som vás. A ako to už býva, po dobrom jedle si treba oddýchnuť. Napríklad aj pri mojej najnovšej knihe S tvárou do neba. Keď som ju písala, želala som si, aby ma niekto objal a povedal mi, že budem v poriadku. Nahliadla som v nej do protikladných svetov života a smrti. Čitateľovi predstavujem spletité osudy zdanlivo obyčajných žien, ktoré sa celý život za niečím naháňali a na jeho konci zablúdili. Uviazli vo zvláštnom prostredí pod čiernou zemou v pocitoch hnevu, smútku, bolesti a pomsty. Stali sa obeťami vlastných vnútorných konfliktov. Údy im zmeraveli, ale ľudský duch zostal plný rozhovorov. Na zemi totiž zanechali niečo nedokončené a nevypovedané, čo musia zo seba dostať von. Kristínu hlboko zasiahol rozchod s milovaným mužom. Aneta ťažko prežívala rozhodujúce roky dospievania. Dana sa nevie zmieriť s následkami búrlivej ľúbostnej aféry. Marta túži zabudnúť na svoju osamelosť. A Júlia vlastne nikdy nežila vlastný život. Osudy týchto dievčat a žien môžu navonok pôsobiť pochmúrne, ale… Všetko je inak.
Knižku si môžete už teraz objednať na: https://www.martinus.sk/?uItem=1970669
Adriana Macháčová patrí k obľúbeným slovenským spisovateľkám a momentálne žije v Holandsku. Keď chytíte jej knihu do ruky, nepustíte ju. Všetko je správne nadávkované a budete chcieť vedieť, ako to dopadne. Vo svojej tvorbe rozohráva otázky, ktoré trápia mnohé ženy. Rodinné drámy, nezhody s deťmi, či partnerské problémy. Nie vždy však zvíťazí láska a tolerancia. „Píšem príbehy pre aktívne ženy s veľkým srdcom, ktoré a môžu stať hociktorej z nás.“
Na tyto narozeniny se dvěma osmičkami se těšila, neboť je bere jako symboly nekonečna a…
Veľmi dobre si pamätám, ako sme sa stravovali, keď som bola dieťa a snažila som…
Dospela som do štádiá, kedy stále viac a viac čítam a menej času trávim utieraním…
V zrelom veku je nás už veľa, ktorí máme veľké brucho. Mnohí si myslia, že…
Ja osobne mám 30, nie vyše šesťdesiat a som so sebou veľmi spokojná. Ako som…
Volám sa Dagmar Baranová. Bývam v Trnave a mám 60 rokov. Mám dvoch synov a…
Leave a Comment